Gazeteci ve program yapımcısı Sedef Kabaş'ın attığı tweet nedeniyle "Tehdit" ve "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme" suçundan 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istendi.

Gazeteci ve program yapımcısı Sedef Kabaş'ın Twitter'dan paylaştığı "Bu adamı asla unutmayın, 17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı veren savcı Hadi Salihoğlu" mesajı üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir aydır yürütülen soruşturma tamamlandı.

BAŞSAVCI SALİHOĞLU'NUN DİLEKÇESİNE DE YER VERİLDİ

Savcı Yiğit tarafından hazırlanan 3 sayfalık iddianamede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu müşteki, Sedef Kabaş ise şüpheli olarak yer aldı. İddanamede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun dilekçesine de yer verildi.

Başsavcı Hadi Salihoğlu'nun şikayet dilekçesinde, 1996-2003 yılları arasında İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görevli olduğunu, görevi dolayısıyla terör örgütlerinin ölüm listesine alındığı, 2003 yılında bombalı saldırıya uğrayarak yaralandığını ifade etti. 11 yıl Bakırköy Başsavcısı olarak görev yaptığını dilekçesinde belirten Salihoğlu, 2014 yılından beri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yürttüğünü kaydetti.

"MÜŞTEKİ SALİHOĞLU'NU TEHDİT ETTİ, HEDEF GÖSTERDİ"

Şüpheli Kabaş'ın tweetinde asılsız, kasıtlı, kötü niyetli ve müştekiyi hedef gösteren paylaşımlarda bulunduğu öne sürülen iddianamede, şüphelinin tweetin içeriğinden anlaşılacağı, açık ve net olarak tereddüte yer vermeyecek şekilde müştekiyi tehdit ettiği ve müştekiyi yanlı hareket ettiğini ima ederek itibarsızlaştırmaya çalıştığı kaydedildi. Kabaş'ın tweetinde Salihoğlu'nun resmini de kullanarak açık bir şekilde hedef gösterdiği belirtilen iddianamede, bu şekilde terörle mücadelede görev almış müştekinin hedef gösterildiğinin ve tehdit edildiğinin açıkca anlaşıldığı iddia edildi. Kabaş'ın "tehdit" ve "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme suçundan" 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istendi. Savcı Vedat Yiğit tarafından hazırlanan iddianame onay için başsavcılığa gönderildi.

"HAKİM TWEETİMİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRDİ"

30 Aralık 2014 tarihinde adli kontrole gerek duymadan serbest bırakılan Sedef Kabaş basın mensuplarına şunları söylemişti:
"Bu sabah 10.00 civarında evime 3 polis geldi. Ellerinde arama kararı olduğunu söylediler. Evimin aranacağını söylediler. İçeri girdiler ve genel bir arama yaptılar. Savcılığın emri üzerine arama kararı verilmiş. Ardından, kullanmış olduğum cep telefonum, bütün işimi yaptığım, bir anlamda bürom olan dizüstü bilgisayarıma, oğlumun daha çok çizgi film izlemek için kullandığım tabletime el koydular. İfademi aldılar, tutanak tuttular. Ardından savcılığa sevk edildim.

Suçlama, 'Terörle mücadele yapan kişilere yönelik hedef göstermem.' Halbuki tam tersi, her zaman terörle mücadele edenleri alkışladım. Benim eleştirim, 17 Aralık soruşturması kapsamında yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet gibi suçlar konusunda ciddi şüphesi olan kişilerle ilgili gerekli soruşturma ve takip yapılmadan dosyanın kapatılmasına yönelik bir eleştiriden ibarettir. Tweetimde zaten vardır. Herkese açıktır. Savcıya verdiğim ifade sonrasında 'Tehdit' adıyla hakim karşısına sevk edildim. Değerli hakimimiz ifademi aldı ve ardından tweetimi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi."