Yaşar ANTER / BODRUM ()- MUĞLA'nın Milas İlçesine bağlı Çökertme köyünde çekilen ve köylülerin de oynadığı 'Mandıra Filozofu' filmi, çekildiği köyün sahilinde kurulan açık hava sinema sistemiyle yaklaşık 1200 kişi tarafından izlendi. Köylüler oynadıkları filmi büyük bir keyifle izlerken, filmin yönetmeni Birol Güven, "Çökertme köyünün doğasını insan güzelliklerini insanının doğaya ve köyüne sahip çıkışının anlatıldığı film, beklediğimizin çok üzerinde ilgi gördü. Ülkemizde mekan filmleri henüz yapılmadı ve bu filmle birlikte Çökertme filminin dünya tarafından tanınacağını düşünüyoruz" dedi.

Senaristliğini Birol Güven'in yönetmenliğini ve oyunculuğunu Müfit Can Saçıntı'nın yaptığı , köylülerinden sanatçılarla birlikte rol aldığı Milas'ın Çökertme köyünde çekilen ve 20 gün önce gösterime giren 'Mandıra Filozofu' isimli filmin gösterimi çekildiği köyde dün akşam sahilde kurulan dev sinema sistemiyle izlendi. Gösterime, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, CHP İL Başkanı Mustafa Öztürk, filmdeki oyuncular ve Çökertme, Türkevleri, Bozalan ve Mazı köylerinden yaklaşık 1200 kişinin açık havada izlediği film büyük ilgi gördü.

Filmden önce köyün duvarlarına ve afişlere 'Ölmeden önce görmeniz gereken üç filmden biri, çünkü diğer ikisini çekmedik gari' ve 'Mandıra Filozofu Hoşgeldiniz Gari' yazılarının yazıldığı dikkat çekti.

MANDIRA FİLOZOFU İLE KAZAPLANKA ETKİSİ YARATMAK İSTİYORUZ

Film öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Birol Güven filmin "Dünyadaki hırslarınızdan kurtulun" mesajını verdiğini belirterek son birkaç yıldır burada tatil yapıyorum. Burada bir film çekmek istemiştim. O hayalimi gerçekleştirdim. Şu anda filmi yarım milyondan fazla insan izledi. Bir milyonun üzerinde seyircisi olacak gibi gözüküyor. Beklentinin üzerinde. Filmin ilk günden artarak giden bir gişesi var. Bu, çok rastlanılan bir durum değil. Filmler genelde çok izlenir ve giderek düşer. Ama bizim filmimiz vasat başladı, giderek artıyor. Filmi izleyenler etkileniyor. Kazablanka, Barcelona, gibi mekan filmleri var. Ama bizim ülkemizde maalesef böyle filmler henüz yapılmadı. Bu filmle birlikte Çökertme'nin de dünya çapında tanınan bir yer olacağını düşünüyoruz. Çünkü 'Mandıra Filozofu' yurt dışında da gösterilecek. Yakında televizyon gösterimleri olacak. Dünyanın her yerinde gösterilecek. Biz de bu film ile küçük bir Kazablanka etkisi yapmak istiyoruz" diye konuştu.

YÖRE KÖYLÜSÜ DOĞASINA SAHİP ÇIKIYOR

Oyuncu Rasim Öztekin ise "Film gösterime girdiğinden itibaren çok olumlu ve güzel tepkiler almaya başladık, insanın hırslarından arındırılmış duygularına yer vermesinin doğayı ve yörenin insanının nasıl koruduğunu gösteren filme olan ilgi büyük bir hızla artıyor, bu da bizi çok mutlu ediyor" dedi.

Oyuncu Can Saçıntı ise filmde bugüne kadar bozulmadan korunabilmiş Çökertme köyünün ormanı ve denizi ile doğa güzelliğinin ön plana çıktığını belirterek 'Sadece doğa değil insan güzelliğide ön plana çıkıyor, unutulmaya yüz tutan köylülerimizin misafirperverliği, yardımseverliği bu köyde yaşayan tüm insanlarımızın en güzel düşüncelerini yansıtıyor. Ülkemizin yöresel özelliklerini ve güzelliklerini tanıtan ve korunması gereken yerlerin önemini vurgulayan bu tür filmlerin sayısının artması Türk sineması açısındanda önemli' dedi.

Oyuncu Begüm Öner ise Milaslı olduğunu ve ilk filmini kendisine ait bir yörede çekmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek "Hayatımın ilk filmini çocukluğumun geçtiği yerlerde çekmekten ve bölgemin tanıtımına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duydum, yöremle ilgili yapılacak başka bir projede mutlaka yer almak isterdim burada doğa, insanlar, çekim ekibi ve en güzeli filmin gösterime girmesinden sonra aldığımız tepkiler çok güzeldi, yörenin insanının misafirperverliği nedeniyle hem tatil hemde iş yaptık" dedi.

SANATÇILARIMIZI GURURLA ALKIŞLIYORUZ

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, "Güzel Muğla'mızın güzel insanı ve doğasını bu şekilde iyi bir şekilde tanıtmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan sanatçı dostlarımız ve teknik ekibi artık biz hemşerimiz olarak görüyoruz. Burada onların emeğini büyük bir gururla alkışlıyor ve yöremizin tanıtımına bir sinema eseri ile büyük katkıda bulundukları için teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

ÇÖKERTMEMİZ HEP BÖYLE KALACAK.

Köylülerin oynadıkları filmi büyük bir keyifle izledikleri zaman zaman yapılan yöresel esprilere kahkahalarla güldükleri görüldü. Filmde rol alan ve film sonrasında açıklama yapan 24 yaşındaki Gülin Turan "Atalarımızdan bize miras kalan bu güzellikleri herkesle paylaşmaya tanıtmaya hazırız. Herkesi burada konuğumuz olarak görmek istiyoruz, ancak bu güzelliklerinde bu şekilde kalması ve gelecek nesillere aktarılması en büyük dileğimiz. Filmde yansıtıldığı gibi doğamıza, yöremize ve geleneklerimize sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Bu nedenle köylüler olarak bu filmde büyük bir istekle rol aldık' dedi.

YA(YY/SSA) (FOTOĞRAFLI)