Beyoğlu'ndaki Fransız Sarayı'nda düzenlenen törende, Livaneli'ye, Fransa ve kültürüyle olan dostluğu, barış, özgürlükler ve insan hakları adına verdiği mücadele için layık görülen nişanı, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili takdim etti.

Törene eşi Ülker ve kızı Aylin Livaneli ile birlikte gelen ünlü sanatçının özel gecesine, aynı nişana  2011 yılında değer görülen yazar Yaşar Kemal, fotoğraf sanatçısı Ara Güler, sinema oyuncusu Türkan Şoray ile çok sayıda sanatçı ve gazeteci dostu da eşlik etti.

'NİŞAN BENİ DUYGULANDIRDI'
'Legion d'Honneur' nişanı ile ödüllendirilen Livaneli ise büyük bir gurur yaşadığını belirterek, "Fransa gibi bir ülkenin kültür alanında bu madalyayı vermiş olması beni çok duygulandırdı. Bunu tek kişi olarak almazsınız, sizi yaratan ortam ile alırsınız. Ben kendi ülkemin kültürünü temsil eden bir insanım. Dolayısıyla, bu Türkiye'ye verilmiş bir madalyadır" diye konuştu.

Konuşmasında Fransa
'nın eskiden beri kültürün ve sanatın yanında olan bir ülke olduğunun altını çizen Livaneli, "Fransa, yüzyıllardır her ülkeye, her millete ait sanatçının ikinci ülkesidir. Bu büyük kültür ülkesinin, edebiyat cumhuriyetinin bana böyle bir nişan vererek onurlandırması onurların en büyüğüdür. Çok beklediğim bir şey değildi. Bu madalyayı hak etmek için siz bir şey yapmıyorsunuz, yaptıklarınızı onlar değerlendiriyorlar ya da değerlendirmiyorlardır. Fransa her zaman, her çağda fikirleriyle dünyayı etkilemiş, Türkiye'yi de çok etkilemiş bir ülkedir. Fransız kültürü, bizim aydınlarımızın ve aydın hareketlerimizin neredeyse sığınağı sayılabilecek bir ülke. Fransa denilince akla kültür geliyor. Kültürün her zaman koruyucusu olan, sanatçılara her zaman değer veren bir ülke olmuştur" ifadesini i kullandı.

TÜRKİYE'DEN KİMLER ALDI?
'Legion d'Honneur' nişanını bugüne kadar Türkiye'den alanlar arasında Ekrem Akurgal, Celal Atik, Behiç Erkin, Nilüfer Göle, Hicri Fişek, Ümit Boyner, Ara Güler, Sakıp Sabancı, İnan Kıraç, Oya Eczacıbaşı ve Güler Sabancı gibi iş, sanat ve edebiyat dünyasından isimler bulunuyor.