Samsun İlkadım Belediyesi, Nevruz şenlikleri kapsamında Dünyaca ünlü Sincan Türk Halk Dansları Topluluğu'nu Samsunlularla buluşturacak. 23 Mart Cuma günü Atatürk Kültür Merkezi'nde Saat 19.00'da başlayacak programda ünlü dans topluluğu Samsunlularla buluşacak.

    Uygur, Kazak, Han, Hui, Kırgız, Özbek, Tacik, Moğol, Mançu ve Xibe ile toplam 11 milletten insanın bir araya gelerek oluşturduğu "Şarkı ve Dansın Merkezi"nin incisi olarak adlandırılan Sincan Türk Halk Dansları Topluluğu, kendi yöresinin zarif şarkı ve dansları ile etnik müziklerini Samsunlularla paylaşacak.

    1949 yılında kurulan Sincan Türk Halk Dansları Topluluğu, 63 yılda Uygur, Kazak ve diğer etnik grupların kendilerine has danslarını, şarkılarını gün ışığına kavuşturarak yeniden yorumlayıp, çeşitli gösteri ve programlar organize etti. Gösterilerin 200’den fazlasını yurt içi ve yurt dışında yaparak birçok ödül kazanan topluluk, dünya genelinde 80’den fazla ülke ve bölgede gösteri yaptı.

    Milletleri meydana getiren temel değerlerden en önemlisinin 'milli kültür' olduğunu belirten İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "Bayramlar fertleri ve toplulukları yakınlaştırarak bütünleştiren ortak kültürel değerlerdir. Türk boyları ve akraba toplulukları yanında Türklerle coğrafi yakınlığı olan diğer topluluklar tarafından da kutlanan Nevruz, Türk soylu halklar tarafından kutlanan en eski bayramlardan biri olup gerçek köklü bir kültür mirasıdır." dedi.

    Bugün çok geniş bir coğrafyada ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinde kutlanan "Nevruz"u belediye olarak farklı bir etkinlikle kutlayacaklarını söyleyen Başkan Necattin Demirtaş, "Her yıl Mart ayının 21-23. günleri Nevruz Bayramı olarak kutlanmaktadır. 'Yeni Gün' anlamına da gelen ve 21 Mart tarihiyle baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bir bahar bayramıdır. Biz de bu sene Nevruz etkinlikleri kapsamında dünyaca ünlü Sincan Türk Halk Dansları Topluluğu'nu Samsunlularla buluşturuyoruz. Tüm halkımızı 23 Mart Cuma günü saat 19.00'da AKM'de başlayacak olan sanatın ve dansın eşsiz gösterisine davet ediyorum." diye konuştu.