Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - TÜYAP Kitap Fuarı, düzenlenen törenin ardından kapılarını, 19. kez İzmirlilere açtı. 9 gün boyunca 405 yayınevinin eserlerinin okuyuculara sunulacağı kitap fuarının teması, 'Garip şairleri 100 yaşında' diye belirlendi. Söyleşi, şiir dinletileri, panellerin düzenlediği fuarının ayrıca bu yılki onur konuğu da, yazar Feyza Hepçilingirler oldu. Törenin açılış konuşmasında, İzmir’deki son seçim sonuçları ile Twitter yasakları da sık sık dile getirildi.
İzmir Kitap Fuarı’nın 19. kez açılışı için Kültürpark içerisindeki fuar alanında, tören düzenlendi. Fuarın onur konuğu yazar Feyza Hepçilingirler’in yanı sıra TÜYAP Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun danışmanı Muzaffer Tunçağ, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da, kitapseverlerle törende bir araya geldi. TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan törende, TÜYAP Kurumsal İletişim Müdürü Cebran Öder de "Bu yıl biraz daha büyüdük. Eğitim salonumuz açıldı. Katılımcılarda, 405 yayın evi ve yayın yapan sivil toplum örgütüne yükseldi. Fuarda ayrıca, onur konuğumuz Yazar Feyza Çilingirliler’in eserleri ve yaşamıyla ilgili gösteriler olacak. Garip şairlerinin doğumlarının yüzüncü yaşını da kutluyoruz. İzmirdeki fuarımızın temasını da bulunla başlatmak istedik. Çok sayıda şair ve yazar konuğumuz olacak, 800 üzerinde yazarımız fuarda ağırlayacağız. Kitaplarla dolu dolu geçecek olan bir fuar olacak. Tüm İzmirli okurları bekliyoruz" dedi.
KONUŞMACILARDAN İZMİR ÇIKIŞI
Törende yapılan konuşmalarda sık sık İzmir’de alınan son seçim sonuçlarına ve Türkiye’deki Twitter yasaklamalarına da değinildi. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, "Zor ve yorucu günlerden geçtik. Önümüzdeki dönemler de böyle olacak gibi. Genişleyen yasaklar hayatın her alanına sirayet eder oldu. Twitter yasakları, Youtube yasakları, kendi internetimizi kurmaktan, dünyadan kopmaktan bahseden bakanlar, milletvekilleri ile yerimizin, Çin, İran, Kuzey Kore olarak göstermeye çalışan demeçlerle bunalıyoruz. Bizim görüşümüz yüzümüz batıya dönüktür şu anda İzmir’deyiz, yüzümüz Egeye dönüktür" diye konuştu.
TÜYAP Danışma Kurulu Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ise "Ben manen de maddeten de kendimi daime İzmir kulübünde kabul ediyorum. İzmir’in bir güzelliği var. Daime çağdaştır, daima ileriye dönük aydınlanmanın her alanını yaşamış bir kenttir. Onun için ben de İzmir Kitap Fuarı’nın çok daha başka anlam taşıdığını düşünüyorum" dedi.
Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu olan Yazar Feyza Çilingirliler, plaket töreninin ardından yaptığı konuşmasında, "Sevgili İzmirliler ve kendini İzmirli hissedenler, hoşgeldiniz. Aslında seçim sonuçlarından sonra İzmirli olmak daha da kıvanç verir oldu. Önceki seçim sonuçlarından da İzmir’de, hep on yıl ilerlemişlik çağdaşlık vardı. Bu seçim sonuçlarında da yine öyle oldu. İzmir hep ileride. İzmirli olmaktan onur duyuyorum. Onur konuğu olmak çok sevindirici bu yaşıma kadar aldığım en büyük onurdur. İzmirli olmak gururuyla herkese selam" dedi.
ANA TEMA, GARİP ŞAİRLERİ
Yaklaşık 405 yayınevi ile yayın yapan sivil toplum örgütlerinin katıldığı kitap fuarının, teması, Ünlü Şairler Orhan Veli’nin ve Oktay Rifat’ın doğumunun yüzüncü, Melih Cevdet Anday’ın ise doğumunun 99'uncu yıl dönümü olmasından dolayı 'Garip şairleri 100 yaşında' olarak belirlendi. Fuarda Doğan Hızlan, Gülten Dayıoğlu, İlber Ortaylı, Canan Tan, Füzuran, Ercan Kesal, Murathan Mungan, Yılmaz Özdil, İlker Başbuğ, Ataol behramoğlu, Mustafa Balbay, Doğu Perinçek'in de aralarında 800 yazar ve kitap yazan siyasetçi imza günlerine katılacak. Törenin ardından kapılarını açan fuara vatandaşların ilgisi büyük oldu. Kitap severler, yayınevlerinin standlarını gezerek beğendiği yazarların kitaplarını inceledi. İmza günü olan yazarlarla da kısa da olsa sohbet etme imkanını elde etti.
Bu arada Kitap Fuarı’nın girişinde ise Devrimci Liseliler, 'Berkin için bir Mayısa' pankartı açtı. Fuarda da bugün, yazar Feyza Hepçilingirliler, Enver Ercan, Gönül Çatalcalı, Işık Söğütçü, Dağhan Irak, Mazlum Vesek, Ataol Behramoğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı söyleşiler düzenlendi.
Yarın da saat 13.00’da Yılmaz Özdil, 'Beraber Yürüdük Biz Bu Yıllarda' adlı son kitabını imzalayacak.

TY(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)