ANKARA, () - TÜRKİYE ile Suudi Arabistan arasında kültürel bağları güçlendirmek amacıyla kültürel işbirliği anlaşması imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Suudi Arabistan Krallığı Kültür ve Enformasyon Bakanı Adel bin Zaid Al-Toraifi arasında imzanan program ile 2017-2018 yılları Türkiye'de Suudi Arabistan, Suudi Arabistan'da ise Türkiye yılı gerçekleştirilecek. Kültürel işbirliği uygulama programının Türkiye ile Suudi Arabistan arasında genel niyet bildirimlerinin ötesinde tarafların somut olarak neler yapacaklarını belirlediğini ifade eden Bakan Avcı, önümüzdeki aylarda, yıllarda iki ülke arasında gerek kültür gerekse sanat alanlarında ortak etkinliklerin artacağını söyledi.

"SANATÇILARIMIZA YENİ UFUKLAR AÇACAK"

Bakan Avcı protokol töreninde yaptığı konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim için bugün güzel bir gün. Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı değerli kardeşim Adel bin Zaid beyefendiyle kültürel işbirliği uygulama programını birlikte imzalayacağız. Bu programın özelliği gerçekten yapılacak işleri ihtiva etmesidir. Bu genel niyet bildirimleri değil, somut olarak taraflar ne yapacaklar, nasıl yapacaklar bunları tane tane sayan bir kültürel işbirliği uygulama programıdır. Dolayısıyla, inşallah önümüzdeki aylarda, yıllarda Türkiye ile Suudi Arabistan arasında gerek kültür gerekse sanat alanında ortak etkinliklerin nasıl arttığını hep birlikte göreceğiz. Bu vesileyle muhterem veliaht prense ve değerli kardeşim Adel bin Zaid'e çok teşekkür ediyorum ve işbirliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. İmzalayacağımız kültürel uygulama programının sanatçılarımıza, kültür adamlarımıza yeni ufuklar açacağına inanıyorum."

ADEL BİN ZAİD AL-TORAİFİ : TÜRK AYDINLARINI SUUDİ ARABİSTAN'A BEKLİYORUZ

Türk aydın ve sanatçılarını Suudi Arabistan'a her zaman beklediklerini belirten Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Adel bin Zaid Al-Toraifi ise törende yaptığı konuşmada, ulusal değişim programı çerçevesinde, Bakan Avcı ile bir takvim üzerinde uzlaştıklarını dile getirdi. Türkiye ile Suudi Arabistan arasında sergiler, karşılıklı sanatçı ziyaretleri ve çeşitli etkinlikler planladıklarını kaydeden konuk Bakan, bu anlaşmanın kâğıt üzerinde kalmayacağının altını çizdi.

KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ UYGULAMA PROGRAMI

Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki kültürel işbirliği uygulama programı ile her iki ülkenin kültür bakanlıkları, 2017-2018 yıllarında, karşılıklı kültür yılları gerçekleştirmek üzere birlikte çalışacaklar. Kültür ve Turizm Bakanlığında imzalanan anlaşma; kültürel tanıtım ve festivaller, müzik ve sahne sanatları, edebiyat, kütüphaneler, kültürel mirasın korunması ve restorasyonu, çocuk kültürü, plastik sanatlar, kültürel ve sanatsal sergi malzemelerinin değişimi ile bireylerin ve grupların ziyaretlerini kapsıyor. Karşılıklı kültür yılları kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler konusunda ise çalışmalarda sürdürülüyor.