Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), () - ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde 12 yıldır ebru sanatıyla uğraşan 47 yaşındaki Sevda Sabırlı Çelik, tatilcilere ve yabancı turistlere eğitim veriyor. Çelik, özellikle Rus ve Avrupalı turistlerle yurtdışında oturan Türkler'in ebru sanatına yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.
Kemer'e bağlı Göynük Mahallesi'ndeki bir eğlence merkezinde stant açan Sevda Sabırlı Çelik, hobi olarak başladığı daha sonra profesyonel olarak eğitimini aldığı ebru sanatını yerli ve yabancı tatilcilere öğretiyor. 4 yıldır kendi atölyesinde ebru sanatıyla uğraşan Sevda Sabırlı Çelik, açtığı standı ziyaret eden tatilcilere de bu sanatın inceliklerini anlatıyor.
'TURİSTLERE İLGİNÇ GELİYOR'
12 yıldır ebru sanatıyla uğraştığını söyleyen Sevda Sabırlı Çelik, "Buraya gelen turistlere ebru sanatını tanıtmaya çalışıyoruz. Özellikle turistler hiç bilmedikleri bir sanat olduğu için çok ilgi gösteriyor. Bana en çok suyun yağlı bir su olup olmadığı soruluyor. Bitkisel maddelerle yoğunlaştırılmış bir su olduğunu anlatıyoruz. Garip bir koku hissediyorlar, onu soruyorlar. Onun da sığır ödü olduğunu söylüyoruz. Boyalara konulduğunu söylüyoruz. Çok ilginç geliyor, çok şaşırıyorlar. Fırçalarımızın at kılı ve gül dalı olduğu, boyalarımızın tamamen doğal olduğu konusunda bilgi veriyoruz. İlgi çok güzel, merakla geliyorlar, deniyorlar çok hoşlarına gidiyor" dedi.
Turistlerle hem kağıt, hem ipek, hem de seramik üzerine çalışmalar yaptıklarını kaydeden Çelik, "Avrupa'dan da gelen misafirlerimiz oluyor. Avrupa'da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın da ilgisi çok yoğun. Denemek istiyorlar, onlara da tanıtıyoruz. Türk misafirlerimizin çoğunluğu biliyor ne olduğunu fakat hiç denememişler, onlar da böyle bir fırsatı görünce değerlendiriyor" diye konuştu.
Yurtdışından tatil için geldiği Kemer'de ebru sanatıyla tanışma imkanı bulan Songül Çeşli ise "Çok güzel, çok eğlenceli. İnsan yeni bir şeyler öğreniyor" dedi. Eşi Serdar Çeşli ise şöyle dedi:
"Biz yurtdışında yaşadığımız için daha önce televizyonlardan izliyorduk. O nedenle enteresan geldi. Bir de eşimin tanımasını istedim. O, Avrupa doğumlu olduğu için hoş bir şey oldu. Fransa'da ebru sanatı çok yaygın değil. Fakat bizim yaşadığımız şehirde bir Türk festivali oldu, orada ebru sanatı sergilendi ve Fransızlar'ın büyük ilgisi oldu."

FOTOĞRAFLI