Deniz BAŞLI/ARDAHAN, () - ARDAHAN Üniversitesi (ARÜ) Rektörü ve Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı Prof.Dr. Ramazan Korkmaz, 13-16 Ekim tarihleri arasında Ardahan'da 'Uluslararası Tehlike Altındaki Diller' konferansı düzenleyeceklerini açıkladı.
ARÜ Yenisey Yerleşkesi'nde yapılacak konferansa dil bilim alanında dünyanın en seçkin 40 bilim adamı katılacak. Türk Dil Kurumu ve Harvard Üniversitesi’nin katkıları ile düzenlenecek olan organizasyonla ilgili açıklamada bulunan KÜNİB Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof.Dr. Ramazan Korkmaz, şöyle dedi:
"Dünyada şu an 7 bin dil, şive ve lehçe konuşuluyor. Ama 2100 yılına kadar bunların yüzde 80’e yakını kaybolacak. Bu dillerin büyük kısmı Kafkasya, Orta Doğu, Sibirya, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’da. Dolayısıyla bütün dünyanın bunları araştırması gerekiyor. Çünkü her dil Tanrı’nın bir ayetidir ve onları korumamız gerekiyor. Bazı dilleri yaşatmak mümkün olmasa da, onları insanların hafızasına kaydetmek mümkündür. Bu dillerin şarkı, efsane, masalları, gramer yapısını derleyerek insanlığın hafızasına kaydetmemiz ve 1000 yıl sonra gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Bu amaçla 13 Ekim 2014 tarihinden itibaren Ardahan’da ‘Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu'nu yapacağız. Bu sempozyumun insanlığa karşı çok önemli hizmet olduğunu düşünüyorum." 

FOTOĞRAFLI