Ufuk AKTUĞ/ SAMANDAĞ(Hatay), () - HATAY'ın kültür mozaiğini yansıtmaya çalışan ve Samandağ'da çekilen 'Süveydiyenin Çiçekleri' belgesel filminin galasına protesto damga vurdu. Belgeselde rol alan ve 3 yıl önce bir kadını taciz ettiği iddia edilen Hasan Özgün ekrana gelince bir grup genç 'Bu belgeselde tacizci var' dövizleri açtı.
Yönetmenliğini Zafer Özgentürk 'ün yaptığı 'Süveydiyenin Çiçekleri' belgeselinin galası Hatay'ın Samandağ İlçesi'ndeki Yeni Çarşı Meclis Salonu'nda yapıldı. CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ile çok sayıda davetlinin katıldığı gala gecesi, Antakya Kültür Derneği Defne Dostluk Korosu'nun müzik ziyafeti ile başladı.
Galada bir konuşma yapan CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, belgeselin bölge barışına kardeşliğe birlik ve beraberliğe hizmet edeceğini umut ettiğini belirterek, "Bölgede ve ülkede yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında en fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde biz bu güzel topraklarda Alevisi ile Sünnisi ile Kürdü ile Arabıyla, Türkü ile barış içerisinde kardeşçe huzur içerisinde yaşadık yaşamaya devam edeceğiz, kimsenin de bozmasına müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN İLK BELGESELİ
Yönetmen Zafer Özgentürk ise belgeselin 2 yılda hazırlandığını belirterek şöyle konuştu:
"İçerisinde bulunduğumuz dünyada farklı milliyetten olan insanların kamplaştırıldığı ayrıştırıldığı kültürel olarak da uzaklaştırıldığı bir süreçten geçiyoruz. Ama bu olay Antakya'da, Samandağ'da tersine işliyor. Farklı dini inançlara sahip, farklı milliyetten kişilerin kapı komşusu insanlar burada kardeşçe yaşıyorlar, aynı sofraları paylaşıyorlar. Bugün ayrıştırılmak istenen topluma olumlu anlamda örnek olacağını düşündüm. Belgeselimizde yer alan hikayeler farklı kültürlerin teması sırasında çıkan deneyimlerden o enerjinin oluşturduğu hikayeler. Sosyolojik bir belgesel oldu. Etnosansik halk kültür içerisindeki etnosanizmi ele alıyor. Dolayısıyla bu, bölgede değil Türkiye'de de bir ilk belgesel."
PROTESTO EDİLDİ
Konuşmaların ardından belgeselin gösterimine başlandı. Belgeselde rol alan ve 3 yıl önce bir kadını taciz ettiği iddia edilen Hasan Özgün'ün ekrana gelmesiyle birlikte bir grup genç kız 'Bu belgeselde tacizci var', 'Hasan Özgün hesap verecek' dövizleri ile sahneye çıktı. Sloganlar atan gruba, bazı davetliler tepki gösterdi. Protestocu grup, her zaman tacizcilerin karşısında olduklarını belirterek, "Bu belgeselde tacizci var, her zaman tacizcilere karşı durmalıyız. Siz kabul edin ya da etmeyin kadınlar her zaman tacizcilerin karşısında olacaklar" diye konuştuktan sonra salonu terk etti.
AFFEDERSİNİZ
Gençlerin salonu terk etmesinin ardından belgesel kaldığı yerden devam etti. 45 dakikalık belgesel bittikten sonra alkışlarla sahneye çıkan Yönetmen Zafer Özgentürk, protesto hakkında şunları söyledi:
"İnsanların yaşamını takip edemiyoruz yani. 3 yıl önce bir taciz olayı yaşanmış. Bu olaydan ötürü affedersiniz arkadaşlar. Arap milliyetinden gelmekteyim şimdi herkese yakın hissediyorum kendimi. Çeşitli biçimlerde yaklaşımlara baskılara maruz kaldık. Bunu dile getirmek lazımdı sahalara çıkıp. İşte yaşasın halkların kardeşliği diye sloganlar çok atıldı. Ama bir türlü halkların kardeşliği yaşatılamadı. Biz bu sorun neymiş ona eğildik bu belgesel böyle ortaya çıktı."

FOTOGRAFLI