Mustafa ERCAN/MERSİN, () - DÜNYACA ünlü yönetmen Steven Spielberg'in İsrailli ve Filistinli 250 çocuğa kamera dağıtarak onların günlük yaşantılarını kaydedip, aralarındaki farkın ne kadar az olduğunu göstermek adına gerçekleştirmeyi hayal ettiği projenin benzerini Mersin Sinema Derneği hayata geçirdi. Farklı kültürlerdeki çocuklara dağıttığı kameralarla çekilen 75 dakikalık belgesel hazırlayan dernek, belgeselin galasına yönetmen Spielberg'i de davet edecek.
Türkiye'de Jaws, E.T., Jurassic Park, Indiana Jones, Er Ryan'ı Kurtarmak ve Terminal gibi filmleriyle tanınan sinemanın 'Dahi çocuğu' Steven Spielberg, 'Schindler'in Listesi'nden bu yana kendisi açısından özel önem taşıyan konuları film yapmak için yönetmen koltuğuna oturacağını açıklamıştı. Yönetmenin en büyük hayallerinden biri Filistinli ve İsrailli 250 çocuğa kamera dağıtarak onların her gün ne yiyip içtikleri, nelerle ilgilenip hangi oyunları oynadıkları ile ilgili günlük yaşamlarını kameraya çekip birbirlerine vermelerini sağlayarak, çocukların aralarındaki farkın ne kadar az olduğunu göstermek olarak dile getirmişti.
FİLMİ ÇOCUKLAR ÇEKTİ
Daha önce birçok projesi ile ulusal ve uluslararası basının dikkatini çeken Mersin Sinema Derneği, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi'nin desteği ile hazırladığı proje sayesinde Steven Spielberg'in hayalinin benzerini gerçekleştirdi. Özellikle Mersin'e Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden göçle gelen çocuklar ile kentin kırsal bölgelerinde yaşayan Yörük çocuklarının birbirlerini tanımalarını sağlayacak 'Kardeşimin Filmi' projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında düzenlenen senaryo yarışması ile belirlenen 10 çocuğa kamera dağıtıldı. Çocuklardan günlük hayatlarını çekmeleri istendi ve ortaya çıkan görüntülerden 75 dakikalık 'Kardeşimin Filmi' belgeseli ortaya çıktı. Tamamen çocuklar tarafından çekilen görüntülerin kullanıldığı çalışma önümüzdeki günlerde çocuklar ile buluşacak.
SPİELBERG GALAYA DAVET EDİLECEK
Proje Koordinatörü Yönetmen Yasin Korkmaz, proje ile kentte yaşanan hoşgörüye dikkat çekmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
"Mersin kültürel renkliliğin zenginliği ile harmanlanmıştır. Çocuklar filmlerinin hem yönetmeni hem oyucusu olmuştur. Çalışmalar tamamen doğal ve çocukların kendi ürünüdür. Ne bir senaryo ne de kurmaca bir müdahale vardır. Biz sadece çektikleri görüntüleri kaba kurgudan geçirdik. En ufak müdahalemiz olmadı. İnsan bilmediğinden korkar ve korktuğundan nefret eder. Biz buradan yola çıkarak Steven Spielberg'in sosyal sorumluluk projesini kentimizde uyguladık. Usta yönetmene bir kopya gönderceğiz. Eğer başara bilirsek, Spielberg'i yapacağımız galaya davet edeceğiz."
Mersin Sinema Derneği'nin yapımını üstlendiği ve Mersin Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, TÜGİAD ve GİŞKAD'ın destekleri ile gerçekleşti projenin yapımcılığını Gürhan Ötün ve Nergiz Demir yaptı.
FOTOĞRAFLI