Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), () - ANTALYA'nın Kaş İlçesi Patara Antik Kenti'nde Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen kazıların bu yılki bölümü sona erdi. Kazılarda, Asterta heykelciği ile Mısır Kralı Ptolemares ve eşi Arsinoe'ye ait mühür bulundu.
Patara Antik Kenti'ndeki kazıların 26'ıncı yılı tamamlandı. AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında yürütülen ve yaklaşık 2,5 ay süren kazılarda 30 bilimadamı, 5 arkeolog, 14 arkeoloji öğrencisi ve 20 işçi çalıştı.
YENİ BULUNTULARA ULAŞILDI
Yaklaşık 5 bin yıllık tarihe sahip, Likya Birliği'nin altı büyük kentinden biri olan Patara Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazılarda, tarihe ışık tutacak yeni buluntulara ulaşıldı. Bunların başında 1 Tanrıça Astarte heykelciği, Mısır Kralı Ptolemares ve eşi Arsinoe'ye ait mühür, M.Ö 610-570 yıllarına tarihlenen Lidya sikkesi ve M.Ö. 3 bin yılına tarihlenen figürin (heykelcik) yer aldı.
3 BİN YILLIK FİGÜRİN
Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, bu yıl Tepecik Akropolü, Liman Hamamı ve Büyük Bazilika olmak üzere 3 noktada kazı yaptıklarını anlattı. Kazılarda değerli bulgular elde ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Işık, "Bizi en çok sevindiren buluntuların başında Patara'nın değil, bütün Kıyı Likya'nın tarihini Erken Tunç Çağı dediğimiz döneme, M.Ö. 3 binlere götüren bir figürine kavuşmamız oldu. Bu figürin Likya'nın dağlık bölgelerinden bildiğimiz erken tarihi, Kıyı Likya içinde artık net bir biçimde geçerli yapabilecek konuma getirdi" dedi.
İKİNCİ EMİSYON SİKKE
Kazılarda, tarihteki ilk sikkenin ardından basılan ikinci tür sikkenin bir örneğine ulaştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Işık, "Lidya'da ilk sikkenin darp edilmesinden hemen sonra basılan ikinci emisyon sikkelerden bu. Bugüne kadar Likya Bölgesi'nde ele geçirilen en erken sikke olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, bizim yıllar önce bulduğumuz yol kılavuz anıtımız vardı. Tüm Likya'nın şehirleri arasında uzaklıkları dönemin kilometresiyle ifade eden anıttı bu. Bu anıta ait bir mil taşı da, bu seneki buluntularımızı taçlandırdı."

FOTOĞRAFLI