Yusuf ÜNAL/ANTALYA, () - 52'NCİ Uluslararası Antalya Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj yarışma filmlerinden 'Kalandar Soğuğu'nun galası yapıldı.
'Kalandar Soğuğu'nun dünya prömiyeri, Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Galaya, filmin yönetmeni Mustafa Kara, filmde rol alan Haydar Şişman, İbrahim Kuvvet, senarist Bilal Sert, yapımcı Nermin Aytekin ve bazı oyuncular katıldı. Filmi, Ulusal Uzun Metraj jüri başkanı Ömer Vargı ve diğer jüri üyeleri de izledi.
Filmde Karadeniz'in bir dağ köyünde ailesiyle yaşayan Mehmet'in bir yandan beslediği birkaç hayvanla günlük ihtiyaçlarını temin ederken, diğer yandan büyük tutkuyla dağlarda maden araması, madenden umudunu kesmişken duyduğu bir haberle yeni bir maceraya girişen Mehmet'in Artvin'deki boğa güreşlerine katılma kararı alması anlatılıyor. Hikayede, kişinin doğayla mücadelesi anlatılıyor.
Film gösteriminin ardından düzenlenen söyleşide filmin yönetmeni Mustafa Kara, modern ve kırsal hayatta yaşayan insanın hissettikleri, zaafları, beklentileri ya da sıkıntıları arasında çok fark olmadığını, filmde de bunu ifade etmeye çalıştıklarını belirtti. Filmde 4 mevsimin yaşandığını söyleyen Kara, filmin 5 yıllık bir zamanı kapsadığını, çekimlerinin ise 1.5 yıl sürdüğünü kaypdetti. Filmde ses ve teknik olarak bazı eksileri olduğunu vurgulayan Kara, “Bu filmin yapılışı ve sonrası o kadar uzun bir hikaye ki, bunu söylesek mi söylemesek mi diye emin olamıyorum. Ama filmin başına, post prodüksiyon sürecinde büyük bir teknik sıkıntı geldi. Tüm malzemeler, hatta materyaller çalındı. Sesle ilgili büyük problemler yaşandı. 8 aylık çalışmayı yeniden yaptık. Sesle yürüyecek bir filmin sesleri ile ilgili maalesef böyle sorunlar yaşadık. Çok az dublaj yaparak belli bir seviyede kurtarabildik" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI