İŞYERİNDE arkadaşlarının içtiği kahvelerin telvesini biriktiren İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nde şube müdürü olarak görevli Cengiz Keskiner, telveleri tuvale taşıyarak 1900'lü yıllardaki Ayvalık'ı çizdi. Kahve telvesiyle yapılan 16 resim, ilgi gördü.
İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nde şube müdürü Cengiz Keskiner, 11'inci kişisel sergisini Ayvalık Orhan Peker Sanat Galerisi'nde 15 Ağustos'ta açtı. Keskiner, görev yaptığı Bartın'ın, İzmir Selçuk Şirince'nin, Safranbolu ve Amasra'nın manzarasını yağlı boya tablolara yansıttı. Ancak, sergide en büyük ilgili, Keskiner'in kahve telvesiyle yaptığı resimler gördü. resimde kahve telvesinin kullanıldığını ilk kez İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi resim bölümü öğretim üyelerinden birinde gördüğünü belirten Keskiner, işyerinde arkadaşlarının içtiği kahvelerin telvesini biriktirdi ve onları tuvale taşıdı. Keskiner'in 1900'lü yıllardaki Ayvalık'ı kahve telvesiyle çizdiği 16 tablo sergide hayranlıkla izlendi. Kahve telvesiyle bir günde bir tablo yaptığını söyleyen Keskiner, 30 Ağustos'a kadar açık kalacak sergisi ile ilgili şöyle dedi:
"Ayvalık'ta tarihi mekanları, genel peyzajları bir de sosyal yaşamı etkileyen resimler olmasına özen gösterdim. Özellikle geçmişte ekonomiyi etkileyen zeytin üretiminin yapıldığı yerleri çizdim. Kültür mirası olarak tekil ve çoğul yapıların bulunduğu yerleri resmetmeye çalıştım. Selçuk Kaltalıoğlu'nun araştırıp verdiği fotoğrafları çalıştım. 1.5 ay içinde 16 eser yaptım. Ayvalık ülkemizin çok nadide bir köşesi. Kahve tadında bu çalışmaların da çok yakıştığını düşünüyorum. Bizim kültürümüzde 'bir fincan kahvenin 40 yıl hatrı' var. Bu çalışma ile Ayvalık'ın çok kadim bir kültürden geldiğini vurgulayarak kırklarca yılın hatrına Ayvalık dedik. Hem kültürel hem tarihsel anlamda bu çalışmanın örtüştüğünü düşünüyorum." 

FOTOĞRAFLI