KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. 130 yayınevinden 100 bine yakın kitabın okuyucuyla buluştuğu ve İstiklal Marşı’nın sözlerinin Osmanlıca basıldığı fuarın açılışında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, kitap okumanının önemini anlattı.
Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışına Vali Yardımcısı Erkan Bulgan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, aralarında Rasim Özdenören ile Bahattin Karakoç’un da yer daldığı ünlü yazar ve şairler katıldı.
Fuar öncesi konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, amacı insana ait olanı insana iade etmek ve insanın değerlerini yüceltmek olmayan siyasetin kıymetinin olmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Hangi siyasi görüşten olursak olalım, farklı siyasi görüşlerde olabiliriz. Ama şunu unutmamamız gerekiyor; siyaset bir kurumdur ve siyasetin bir amacı vardır. Eğer siyasetin amacı, o ülkenin, o şehrin, o ülkenin ve şehrin sakinlerinin yaşam biçimini, inancını, değerlerini, imanını, kalbini yaşatmak ve yeşertmek değilse, onu gelecek nesillere güzelleştirerek ve zenginleştirerek aktarmak değilse o siyaset bir nefis çöplüğünden başka bir şey değildir. O yüzden siyaseti kıymetli, anlamlı ve değerli yapan neye hizmet ettiğidir, hangi amaca hizmet ettiğidir. İnsanı da değerli ve kıymetli yapan amacıdır. Hazreti Mevlana’nın koyduğu kıstası hatırlarsak; ‘Bir insanın kıymetini, değerini anlamak istiyorsanız o insanın amacına bakın’ buyuruyor. Çünkü insanın kıymeti, insanın amacı kadardır. O yüzden siyasetimizin amacı bir kutlu davayı yeşertmek, insana ait olanı insana iade etmek ve insanın değerlerini yüceltmek değilse, o zaman siyasetinde bir kıymeti kalmamış demektir. Bütün bunlarla ilişki kurmamızı, bütün bunlarla ilişki kurmamızı, bütün bunlarla bizim zihnimizin bağ kurmasını sağlayan kitaplardır."
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise yeni nesillerin daha fazla kitap okumaları gerektiğini ifade ederek, "Biz zengin doğalgaz ve petrol kaynaklarına sahip değiliz. Bizim ülkemizin en büyük sermayesi, beşeri ve sosyal sermayesi. Yani insanımızı ne kadar donanımlı ve nitelikli hale getirirsek, dünyada var olma mücadelesinde, dünyadaki büyük medeniyet yoluna daha güçlü yürüyeceğiz. O nedenle yeni nesillerin daha donanımlı, daha nitelikli yetişmesi için okumak çok önemli" diye konuştu.
Okumanın sadece kitap okumaktan ibaret olmadığını anlatan ünlü yazar Rasim Özdenören de sanal yayınların kağıdın yerine alamayacağını kaydederek, şunları söyledi:
"Modern zamanlarda kitaba çok rakip çıktı. Fakat hiçbir sesli ve görsel medya, yazılı kitabın yerini alamaz. Nasıl ki fotoğraf resmin, sinema filmin, film fotoğrafın, sinema televizyonun, televizyon da gazetenin yerini alamadıysa, kitabın yerini de hiçbir görsel medya alamadı. Almasını da düşünmüyoruz. Bunların her biri kendi alanında işlevlerini yapmaya devam ediyor. Günümüzde sanal kitap dünyasının, basılı kitaba amansız bir rakip olarak çıkacağını söyleyenler var. Ben şahsen buna inanmıyorum ve itibar etmiyorum. Basılı kağıdın yerini, hiçbir sanal ortam tutamaz. Kitabın ve kağıdın kendine özgür kokusunu yeter diye görüyorum. Bu kokuyu bir kere ciğerine çeken insan kitabın kendisinden vazgeçmez. Nitekim ülkemizde açılan ulusal ve uluslar arası kitap fuarları da bizim bu düşüncemizi destekler niteliktedir."
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, 130 yayınevinin açtığı ve 100 bine yakın kitabın okuyucuyla buluştuğu stantları dolaştı. Fuara katılan bir yayınevi tarafından İstiklal Marşı, Osmanlıca yazılışıyla basılarak ziyaretçilere dağıtıldı. Fuarın 21 Aralık’a kadar açık kalacağı bildirildi.

FOTOĞRAFLI