İstanbul, Ankara, Bursa, Adapazarı, Eskişehir ve Van başta olmak üzere Türkiye`den 17; Kosova, Makedonya, Ukrayna, Bulgaristan, Arnavutluk, Gana, Azerbaycan, Irak, Bosna Hersek, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Karadağ`dan 29 şair, dört gün boyunca şiirlerini okuyacaklar, okullarda öğrencilerle şiirin sorunlarını konuşacaklar.

Etkinlik kapsamında 8 Mart saat 18.30`da Sultanbeyli Kültür Merkezi`nde Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Turan Koç, Prof. Dr. Nurullah Genç, Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan ile Prof. Dr. Fatih Andı`nın katılacağı `Modern İnsanın Şiir Arayışı` başlıklı bir panel de gerçekleşecek. Aynı gün 6 farklı ülkeden 6 kadın şairin katılımıyla Dünya Kadınlar Günü`ne özel `Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz` programı gerçekleşecek.

1982 yılında İngiliz bilim adamı Brian Mathew tarafından dünyaya tanıtılan İstanbulensis, sarı renkli bir çiğdem çeşidi. Her yıl şubat ayı sonlarında, mart ayı başlarında Aydos ormanında açarak baharı müjdeliyor. İstanbulensis çiçeğinin açılışına eşlik edecek festivalde `Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Ödülü` Bekir Sıtkı Erdoğan`a, `Festival Komitesi Özel Ödülü` Nurettin Durman`a, `Türk Şiirine Hizmet Ödülü` Bahattin Karakoç`a, `Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Ödülü` ise Bosna-Hersek`ten Cemalettin Latiç`e verilecek.