BU yıl 71’incisi düzenlenecek Venedik Film Festivali’nin programı açıklandı. Ödüllü yönetmen Fatih Akın’ın, 'Aşk, Ölüm ve Şeytan’ üçlemesinin son bölümü olan ‘The Cut’ ile genç Yönetmen Kaan Müjdeci’nin ‘Sivas’ adlı filmi, büyük ödül olan Altın Aslan’a aday gösterildi. Her iki film de dünya prömiyerini de burada yapacak.
Dünyanın en köklü film festivallerinden Venedik Film Festivali, 27 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında Lido Adası’nda gerçekleştirilecek. Venedik Bienali kapsamında düzenlenen bu yılki festivalde 3 Türk yönetmene de yer verildi. Büyük ödül 'Altın Aslan' için yarışacak filmler arasında Fatih Akın’ın Almanya, Fransa, Türkiye, İtalya, Rusya, Kanada ve Polonya ortak yapımı olan, başrollerini Tahar Rahim, Akın Gazi, Simon Abkarian ve George Georgiou’nun paylaştığı 'The Cut' adlı filmi de yer aldı.
AKIN, FİLMİNİ CANNES’TAN ÇEKMİŞTİ
Akın, kişisel nedenlerden dolayı olduğunu açıklayarak, merakla beklenen söz konusu filmi 67'nci Cannes Film Festivali’nden çekmişti.
Akın, Türkiye’deki 1915 Olayları’nı konu edindiği belirtilen filminin senaryosunu, Martin Scorsese’nin ‘Arka Sokaklar’ ve ‘Kızgın Boğa’ gibi efsanevi filmlerinin senaryosuna imza atan, İran doğumlu Ermeni yazar Mardik Martin ile birlikte yazdı. 16 Ekim’de Almanya’da gösterime girecek olan film, Venedik’te dünya prömiyerini yapmış olacak.
GENÇ TÜRK YÖNETMEN DE İLK FİLMİYLE İKİ KATEGORİDE
Kaan Müjdeci’nin ilk uzun metrajlı filmi 'Sivas'ta dünya prömiyerini Venedik’te yapacak. Müjdeci, Altın Aslan’ın dışında, genç yönetmenlerin ilk uzun metrajlı filmleri için dağıtılan ‘Geleceğin Aslanı’ kategorisinde de yarışacak. Jüri başkanlığını Alexandre Desplat’ın üstlendiği festivalin 'Ufuklar' kategorisinin jürisinde ise Türkiye’den sinema yazarı Alin Taşçiyan da bulunuyor.
AKAD’IN RESTORE EDİLMİŞ FİLMİ DE GÖSTERİLECEK
100’üncü yılını kutlayan Türk Sineması’nın unutulmaz yönetmenlerinden Ömer Lütfi Akad’ın restore edilen 1973 yapımı ‘Gelin’ adlı eseri de ‘Venedik Klasikleri’ bölümünde gösterilecek. 2011 yılında yaşama veda eden usta yönetmenin bu filminin başrollerinde Hülya Koçyiğit, Kerem Yılmazer, Kahraman Kıral, Ali Şen, Kamran Usluer ve Aliye Rona yer almıştı.
TÜRKİYE ÇIKARMASI
Mimarlık Sergisi kapsamında yapılan törenle Venedik Bienali’nde ilk kez kalıcı bir mekana sahip olan Türkiye, 71’inci Venedik Film Festivali’ne de çıkarma yapacak.
Türk sinemasının 100’üncü yılı dolayısıyla kalabalık bir Türkiye delegasyonunun da buraya geleceği belirtildi. Açılış filmi Alejandro Gonzalez Inarritu’nun 'Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance' ile yapılacak olan 71'inci Venedik Film Festivali Altın Aslan ödülüne aday olan filmler şöyle:
* Fatih Akin; The Cut *Roy Andersson; A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence * Ramin Bahrani; 99 Homes, * Rakhshan Bani Etemad; Ghessha (Tales), * Xavier Beauvois: La rancon de la gloire, * Saverio Costanzo; Hungry Hearts, * Alix Delaporte; Le dernier coup de marteau, * Abel Ferrera; Pasolini, * David Gordon Green; Manglehorn, * Alejandro Gonzalez Inarritu; Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance. * Benoit Jacquot; 3 Coeurs (Three Hearts), *Andrei Konchalovsky; The Postman’s White Nights. * Mario Martone; Il Giovane Favoloso, * Kaan Müjdeci; Sivas, *Francesco Munzi; Anime Nere, * Andrew Niccol; Good Kill, *David Oelhoffen; Loin des hommes, *Joshua Oppenheimer; The Look of Silence, *Shinya Tsukamoto Nobi; Fires on the Plain, * Wang Xiaoshuai; Red Amnesia.