Gülhan DEMİRCİ/ MERSİN, () - MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde birçok medeniyetin izlerini taşıyan UNESCO Kültür Miras Listesi'ne aday olan 3 bin yıllık Pompeiopolis Antik Kenti Limanı'nın ortaya çıkarılması amacıyla su altı çalışması gerçekleştirildi.

Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan'ın daveti üzerine Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, başkanlığındaki yaklaşık 20 kişilik ekip Mersin'e geldi. Geçtiğimiz yıl Dana Adası'nda dünyanın en büyük tersanesini bulan keşif ekibi Mezitli Soli Pompeipolis Antik Limanı'nda incelemelerde bulunuyor. Başkan Tarhan ve kendisi de arkeolog olan Belediye Meclis Üyesi Ramazan Toker'in de bir bölümüne katıldığı araştırmaların sonucu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak. Sualtı araştırmalarda kullanılan keşif gemisiyle birlikte antik limanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz,  "Çok önemli veriler elde ettik" dedi.

Soli Pompeiopolis'in dünya tarihi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Tarhan ise, "Mezitli Belediyesi olarak rutin belediye hizmetlerini bir yandan yürütürken, doğrudan bizim görev alanımızda olmayan hizmetlere de müdahalede bulunuyoruz. Mezitli'nin 3 bin yıla yakın bir tarihi var.  Ticaret ve kültürel yaşam açısından çok önemlidir. Buradaki kültürel değerleri gün yüzüne çıkararak, turizme kazandırmak istiyoruz. Özellikle Soli Pompeoipolis'te bulunan limanın Akdeniz'de bulunan en büyük antik liman olduğunu düşünüyoruz. Deniz altında çok zor şartlarda yapılan çalışmalar sonrası antik limanın ortaya çıkarılması için çaba sarf edeceğiz" diye konuştu.