ANADOLU Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nin 2-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği '17'nci Uluslararası Eskişehir Film Festivali'nde bu yılki onur ödülleri sinema sanatçıları Halil Ergün ve Meral Orhonsay'a verildi. Uluslararası Eskişehir Film Festivali'nin açılış töreni Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'deki Sinema Anadolu Salonu'nda yapıldı. Törene Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri, sinema sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Festival ile toplumsal arayışı, bu yaşayışın genel seyrine evrensel düzeyde bir katkı sunarak çeşitlendirebilmektedir. Anadolu Üniversitesi Uluslararası Film Festivali ülkenin hemen her yerinden üniversitemize eğitim almak için gelmiş toplumsal zemini ve ekonomik koşulları her ne olursa olsun, herkesin katılımına açık ve uygun bir etkinliktir. Özellikle bütün Eskişehirlilerin katılımını da amaçlamaktadır ve büyük bir oranda da bunu başarabilmektedir" dedi.

SANAT YAPMAK MUHALEFETTİR

Festivalin Onur ödülleri bu yıl, Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından Halil Ergün ve Meral Orhonsay'a verildi. Ödülünü Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan'dan alan sanatçı Halil Ergün çok heyecanlı olduğunu belirtti. Ergün şöyle devam etti: "Elbette fark edilmek, varsayılmak, hatırlanmak, değerlendirilmek her insan için çok önemlidir. Ben de çok mutlu oldum. Gerçekten çok değer verdiğim bir üniversitenin çok önemli bir festivalinden onur ödülü almak çok mutlu etti beni. Uzun zamandır böyle bir tat yaşamamıştım. Sanat yapmak zaten muhalefettir. Gerçek sanat tarih boyunca her zaman muhaliftir, aşkın filmini yapsanız bile. Daha ileriye, daha öteye yapmak için yapılan işlerdir satansal eylemler. Her zaman yönetimlerle çatışırlar. Kavga her zamanda devam edecektir özgürlükler için, yaratımlar için. Bu yolda hepinize başarılar diliyorum."

DUYGULU ANLAR YAŞADI

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın ödülünü verdiği sanatçı Meral Orhansoy da törende duygulu anlar yaşadı. Ödülü yaşamını yitiren madenciler adına aldığını ifade eden Orhonsay, yıllar önce Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde çekimi yapılan 'Maden' adlı sinema filminde rol aldığını anlatarak, "Filmi çekerken kar diz boyuydu. Oradaki göçük sahnesinde madencilere madene inmeyi teklif ettim. Madencinin eşini oynuyordum ve madencilerin çektiklerini görmek için madene indim. Nasıl şartlarda çalıştıklarını orada gördüm. Festivalde aldığım bu ödül rahmetli olan madenciler anısına buradan onlara gönderiyorum" dedi. Sanatçı Orhonsay, törende gözyaşlarını tutamayarak "Maden ölümleri olmasın istiyorum. Hiç kimsenin burnu kanamasın artık yeter" diye konuştu.

EMEK ÖDÜLLERİ DE VERİLDİ

Törende Sevin Okyay, Ethem Arda ve Erdoğan Çakıcı'ya 'Sinemaya Emek' ödülleri verildi. Festivalde bu yıl ilk kez verilen 'Sinema Kültürü'ne Katkı Ödülü'ne ise 150'nci sayısını yayımlayan Altyazı Sinema Dergisi layık görüldü. Açılış törenin ardından Eskişehir Film Festivali, yönetmen Giulio Ricciarelli'nin 'Yalan Labirenti' filminin gösterimiyle başladı. Festivalde 3 belgesel, 51 uzun metrajlı, 55 de kısa metrajlı film gösterime sunulacak.