BURDUR Gölü'nün korunması amacıyla hazırlanan yönetmenliğini Mehmet Şafak Türkel'in yaptığı 'Göle Yas - Songs for the Lake' belgesel filmi 6- 9 Ekim'de Avusturya'da 15'incisi düzenlenecek 'Innsbruck Çevre Filmleri Festivali'ne başvuran 552 film arasında ilk 11'de finale kaldı.
Su kapasitesinin 3'te 1'ini son 35 yılda kaybeden, her yıl 330 milyon ton suyun yok olduğu Burdur Gölü'nün korunması amacıyla geçen yıl 27 Eylül'deki Su Orucu ve Göle Yas etkinlikleri kapsamında hazırlanan 'Göle Yas' isimli belgesel, uluslararası bir başarı elde etti. Yönetmenliğini Mehmet Şafak Türkel'in yaptığı 'Göle Yas - Songs for the Lake' belgesel filmi 6 - 9 Ekim'de Avusturya'da 15'incisi düzenlenecek Innsbruck Çevre Filmleri Festivali'ne başvuran 552 film arasında ilk 11'de finale kaldı.
Burdur Gölü'nü kurtarmak için yürütülen süreci konu alan belgesel filmin yönetmeni Türkel, bu sonuçtan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Burdur Gölü için verilen sözler tutulmadan, dünyanın sayılı göllerinden olan Salda Gölü için de tehlike çanlarının çalmaya başladığına dikkati çeken Türkel, "Salda Gölü'nün dışarıdan gelen tek su kaynağının önüne sulama barajı yapmak büyük vicdansızlık olur" dedi.
Belgesele destek veren Burdur'daki Lisinia Doğa Yaşam Alanı'nın kurucusu Öztürk Sarıca ise TRT'nin belgesel yarışmasına katılan ve dereceye giremeyen filmin Avusturya'da elde ettiği bu başarıyla Burdur Gölü'nün sorunlarının uluslararası düzeye taşınması adına da önemli olduğunu söyledi.
HER YIL 330 MİLYON TON SU KAYBEDİYOR
Dünyada 'Burduricus' olarak adlandırılan balık türünün tek yaşam alanı olarak bilinen Burdur Gölü, bilinçsiz sulama ve buharlaşma nedeniyle hızla yok oluyor. 4.3 milyar ton su varlığının her yıl 330 milyon tonunu bu nedenlerle kaybeden ve 20 yıl sonra tamamen yok olacağı öngörülen göl için tehlike çanları çalıyor.

FOTOĞRAFLI