İSTANBUL, () –  GELENEKSEL Türk Sanatları bölümü öğrencilerinin eserleri ‘Nevbahar Sergi’ ile sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Geleneksel Türk Sanatları bölümü öğrencilerinin hat, tezhip, minyatür, çini, halı-kilim ve dokuma atölyelerinde ürettikleri eserler, bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Nevbahar Sergi’ ile sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışı FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Mehmet Hüsrev Subaşı, Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nasuhi Çelebi, birçok öğretim üyesi ve çok sayıda öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi. 

Serginin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin çalışmalarından oluştuğunu dile getiren Fakülte Dekanı Mehmet Hüsrev Subaşı, “Buradaki 70 çalışma, 50 öğrencimizin kendi tasarımı. Öğrencilerimizin becerilerini burada sanatsever İstanbul halkına sunmaya çalıştık” dedi.

Öğrencileri yetenek sınavı ile aldıklarını belirten Dekan Subaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gözün ne kadar gördüğü ve elin gözün gördüğünün ne kadarını kağıda aktarabildiği önem taşıyor. Fakültemizde 137 lisansüstü, 470 lisans öğrencisi var. Bütün öğrencilerimiz bir sene temel sanat eğitimi alıyor, daha sonra kendi branşlarını seçiyor. Ve ardından üç yıl lisans eğitimi alıyor.


Bizim burada en çok gözettiğimiz şey geçmiş kültür ve sanat mirasını tanıyabilmek. Siz yeni bir şeyler ortaya koymak istiyorsanız sizden evvelkilerin neler yaptığını tanımalı ve anlamalısınız. Türk sanat dünyası bu eğitimden çok güzel sanatçılar kazanıyor diye düşünüyorum. Daha şimdiden çeşitli sanat dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimiz var. Sergilerimiz hem fakülte içinde hem de fakülte dışında öğrencilere çeşitli fırsatlar yaratarak devam edecek.”

GELENEKSEL TEKNİKLERDEN KOPMADAN MODERN YORUM KATTILAR

Kelile ve Dimne adlı eserden karga ve baykuş konulu kompozisyonu minyatür olarak tekrar işlediğini anlatan üçüncü sınıf öğrencisi Muhammet Ali Özçelik, “Geleneksel teknikleri kullanarak yaptım ama biraz da yenilikler katmak istedim. Mesela eserde renkli kayalar var. Bu geleneksel minyatürde görmediğimiz bir şey. Tabi bu eserleri yapması biraz uzun sürüyor, ortaya hemen bir şey çıkmıyor. İnce işçilik olduğu için biraz vakit alıyor ve bizim için zor bir süreç oluyor” dedi.

Minyatür bölümü öğrencisi Barış Dolan ise, “Kelile ve Dimne adlı eseri yeniden yorumladım. Tilki, leylek ve güvercin hikayesini resmetti. Biraz modern bir bakış açısıyla tasarlanmış bir eser oldu. Yine de geleneksel kurallar çerçevesinde bir tasarım yapıldı. Böyle bir sergide bize de yer verilmesi bizim için büyük bir şans” dedi.

Sergi, 17 Mayıs - 16 Haziran tarihleri arasında Albaraka Sanat Galerisi’nde görülebilir.

(FOTOĞRAFLI)