Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, () - YOZGAT'ın Büyüknefes Köyü'nde bulunan Galatların Başşehri Tavium Antik kentinin gün yüzüne çıkartılacağı belirtildi. 1997 yılından itibaren yüzey araştırmasını yürüten Avusturya Klagenfurt Üniversitesi'nden Prof. Dr. Karl Strobel başkanlığındaki ekip,  2009 yılında çalışmalarına son verdi. Belgeye giden Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Buyuknefes Köyü'nde antik kent kalıntıları hakkında bilgi aldı.
İzmir-Nefes'te yapılan kazılara katılan Avusturya Graz Üniversitesi'nden Prof. Peter Scherrer, gerekli iznin alınması halinde Yozgat'taki Tavium Antik Kenti'yle ilgili araştırmalara devam etmek istediğini bildirdi. Ancak, gerekli izin, finans yetersizliği nedeniyle çıkmadı. Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, köy ziyaretleri kapsamında Büyüknefes köyüne giderek, antik kent kalıntıları hakkında bilgi aldı, incelemelerde bulundu.
'YOZGAT'IN HER KÖŞESİ TARİH'
Yozgat'ın geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Vali Yurtnaç, "Yozgat'ın her bir köşesinde bir tarih yatıyor. Bu tarihin bir tanesi de Büyüknefes köyünde bulunan Tavium Antik Kent. Bu bölge önemli bir yerleşim yeri olmasına rağmen kapsamlı bir kazı çalışması yapılmamış. Sadece yüzey araştırmaları ile bölgede bir çalışma yapılmış" dedi.
Yozgat'taki tarihi gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yapacaklarını ifade eden Vali Yurtnaç, “Yozgat'ın çeşitli bölgelerinde arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Bozok üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile bu tür çalışmalara hız vereceğiz. Yozgat'ın bu tür değerlerini gün yüzüne çıkarıp turizme kazandıracağız" diye konuştu.
Yozgat merkezine bağlı Büyüknefes Köyü'ndeki, Tavium Antik kentinin bulunduğu belirtilen alanda Hitit ve Friglerin izi görülse de, aslında bölgenin Galatların merkezi olduğu kaydedildi.

FOTOĞRAFLI