DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR merkez Sur İlçesi'ni kaplayan tahi surlardaki Tek Kapı ile Çift Kapı arasında, surun dış kısmındaki parkta bulunan şair Ahmet Arif'in büstü, 2 kişi tarafından tahrip edildi. Diyarbakırlı şair ve yazar Şeyhmus Diken, büstün 2 hafta önce tahrip edildiğini belirterek, belediye ekiplerinin onarmak üzere büstü aldığını, ancak henüz yerine konulmadığını söyledi.
Diyarbakırlı şair ve yazar Şeyhmus Diken, sosyal medyadaki kişisel sayfasından, 'Hasretinden Prangalar Eskittim' şiir kitabıyla geniş kitlelerce tanınan Ahmet Arif'in büstünün saldırı sonucu kırıldığını çektiği fotoğraflarla takipçilerine duyurdu. Büst ve kaidenin tahrip edilmiş halini gösteren 3 fotoğrafla birlikte facebook sayfasından paylaşan Diken, "Ahmet Arif'in büstünün bulunduğu kaide açmamış güller arasında yer alıyordu. 2002 yılında Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği kültür, sanat festivali kapsamında, şairin oğlu heykel sanatçısı Filinta Önal tarafından yapılmıştı. Şu an hayatta olmayan ve o gün festival programında yeralan İhsan Fikret Biçici, Kaya Özsezgin, Şevket Beysanoğlu, Refik Durbaş, Mıgırdiç Margosyan ve benim de katıldığım bir Ahmet Arif'i anma programının ardından büstün açılışına katılmıştık. 'Bir ben bileceğim oysa/ Ne afat sevdim/ Bir de ağzı var dili yok/ Diyarbekir kalesi' diye işlenmişti. Şairin bu dizeleri sarı pirinçten levhaya ve kaidenin gövdesine yerleştirilmişti. Surların hemen dışında, tek kapı ile çift kapının arasındaki yeşil alanda duruyordu öylece şairin büstü. Karanlığın acuzeleri tahrip edip, devirmişler şairin büstünü. Parkın belediye işçisine sordum; 'Bilmiyorum, ben burada yeniyim' dedi. Başka kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla; büstün ve kaidenin tahrip edildiğini öğrenen büyükşehir belediyesi yetkilileri, yerdeki büstü alıp gitmiş ve 'onarıp eski yerine yerleştireceğiz' demişler. O bölgede mobese var mı? Bilmiyorum. Bu düşmanlığı Ahmed Arif büstüne reva görenler tespit edilip yakalanır mı? Onu da bilmiyorum. Belediye büstü onarıp, kaideye yeniden yerleştirir mi? Onu bekleyip göreceğiz" dedi.
BELEDİYE: ONARILACAK
Belediye yetkilileri de büste zarar verildiğini belirterek, "Büste zarar vermişler. Tabi görevlilerimiz yakalamış. Daha sonra Ahmet Arif'in büstünü onarmak için alınmış. Şu an büstün ve kaidenin yeniden onarılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Hırsızlar daha sonra ne olduğu konusunda bilgim yok" diye konuştu.
2 ALKOLLÜ SALDIRGAN HAKKINDA İŞLEM YAPILDI
Emniyet yetkilileri, olayla ilgili olarak gözaltına alınan alkollü 2 kişinin, haklarında kamu malına zarar vermekten işlem yapıldığını; ifadelerinin ardından serbest bırakıldığını söyledi.