BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Türk-Japon ortak yapımı olan "Ertuğrul 1980" filmini çok beğendiğini vurgulayarak, "İnsanın yüreğine işleyen bir sinema dili kullanılmış" dedi. Eşi Sare Davutoğlu ile birlikte "Ertuğrul 1890" filminin Zorlu Performans Sanatları Merkezi'ndeki galasına katılan Davutoğlu, filmi izledikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"İNSANIN YÜREĞİNE İŞLEYEN BİR SİNEMA DİLİ KULLANILMIŞ"

Davutoğlu filmi beğendiğini ifade ederek, “Her şeyden önce bu güzel filmde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Nesilden nesile ulaşan bir dostluğun, bir fedakarlığın sinema diliyle çok güzel bir anlatımı olmuş. Bundan 125 sene önce, Hoşima adası açıklarında şehit olan 500'ü aşkın ecdadın ve kurtulan 69 yiğit askerimizin, o küçük adadaki yüreği büyük insanların fedakarlığını, nasıl kurtarmış olduklarının hikayesi 1985 yılında Tahran'dan tahliye edilen Japonlar'ın Türkiye'ye duydukları minneti çok güzel ifade ediyor. Hoşima Adası'na geçen sene gitme imkanı bulmuştum. Filmde çok güzel tasvir edilmiş o kayalıkların üstünde uzun bir süre kalıp o karanlık geceyi tahayyül etmeye çalışmıştım. Filmde bunun çok güzel anlatıldığını görüyorum. Ama en güzel fedakarlık ve yükselen dostluk anlatılmış.

Ayrıca bundan 4 sene önce Libya'da gerçekleştirdiğimiz tahliye esnasında ülkelerine gitme imkanı bulamamış bin 500 Vietnamlı işçinin ve 100'ü aşkın Ruandalı, Brundili öğrencinin tahliye edilip ülkelerine götürüldüğü anları da hissettik. Milletimizin geçmişinde çok büyük destanlar var. Hüzünler var, acılar var, fedakarlıklar var. Ve hiç unutulmayan güçlü hafıza ile gelecek nesillere aktarılan kahramanlık hikayeleri var. Burada Türkler ve Japonlar Asya'nın iki ucunda, iki kenarında ama gönülleri birbirine yakın. Yürekleri her zaman karşılıklı dostlukla çarpmış iki millet olarak bu filmde anlatıldığı gibi kıyamete kadar dost kalacaklar. Çok güzel bir anlatım. Doğrudan insanın yüreğine işleyen bir sinema dili kullanılmış.

Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanı 2 sene önce Japon Başbakanı Sayın Abe ile bu güzel projeyi başlatarak bu kahramanlık, fedakarlık hikayesinin gelecek nesillere aktarılmasının sağladılar. Her ikisine de ayrıca teşekkür ediyorum. Emeği gecen herkesi bir kez daha takdir ediyorum. Yapılan iyilikler hiçbir zaman unutulmaz. Emin olun şu anda Suriye'den gelen 2 milyonu aşkın mülteci kardeşimizin de her birinde bu güzel hikayenin izleri vardır. Her birinin hafızasında Türkiye'ye duyulan minnet vardır. Türkiye'nin mültecilere yaptığı yardım asırlarca anlatılacak.ö Dedi.

"FİLMİN PARÇASI OLMAKTAN MUTLULUK DUYDUK"

Film öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan oyuncular Kenan Ece, Alican Yücesoy ve Mehmet Özgür, filmin hem Türk-Japon dostluğu açısından hem de Türk sineması açısından önemli olduğunu ifade ettiler. Filmde oldukça etkileyici sahnelerin çekildiğini ifade eden ünlü oyuncular, “Filmin parçası olmaktan mutluluk duyduk. Çok güzel zamanlar geçirdik. Dostluk altında iyi bir sinema filmi yapmaktı amaç öyle de oldu. Duygusu çok yüksek bir film oldu. İki ülke arasında güzelliği anlatmanın peşindeydik. Bunu başardıkö diye konuştular. Filmin oyuncu kadrosunda Kenan Ece, Alican Yücesoy, Uğur Polat, Mehmet Özgür gibi önemli oyuncuların yanı sıra Japon sinemasının tanınmış oyuncularından Seiyo Uchino ve Shioli Kutsuna da rol alıyor.



Film Japon karasularında batan Osmanlı firkateyni Ertuğrul'un hazin hikâyesi ile 215 Japon vatandaşının, Turgut Özal'ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı gerçek öykülerini kurgusal bir senaryoyla aktarıyor.

(FOTOĞRAFLI)