ANKARA, () - CUMHURBAŞKANLIĞI'ndan yapılan açıklamada, 'Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği'nde, hizmet ve eserleri ile Türk kültür ve sanat hayatının gelişmesine ve tanınmasına katkı sunan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişi ve kurumları, Devlet adına onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesi öngörüldüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatını verdi. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Doç Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Savaş Barkçın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Aydın Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun ve Yunus Emre Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’den oluşan kurul değerlendirme yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ni "Yüzüncü yılını kutladığımız Türk sinemasına yaptığı büyük katkılar nedeniyle Sinema alanında Hülya Koçyiğit’e, Uzun sanat hayatı boyunca Klasik Türk Müziği ve Tasavvuf Müziğine yaptığı büyük katkılar nedeniyle Müzik alanında Niyazi Sayın’a, Türk edebiyatına ve gelişmesine yaptığı önemli katkılar nedeniyle Edebiyat alanında Alev Alatlı’ya Abdülhamit Dönemi ve Cumhuriyetin ilk yılları dair değerli çalışmaları için Tarih alanında Prof. Dr. Engin Akarlı’ya, İslam Dünyasında hazırlanan ilk ve en kapsamlı İslam ilimleri ansiklopedisi olması ve Türkiye’de ilim dünyasına sunduğu başarılı çalışmalar nedeniyle Kurum kategorisinde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ne, verilmesini uygun gördü.

Ödül töreninin daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Beştepe yerleşkesinde yapılacağı belirtildi.