Emre BAYLAN/ANTALYA, () - DÜNYA ilk gösterimini 65'inci Berlin Film Festivali'nde yapan 'Kar Korsanları'yla yurtdışı ve yurtiçinden birçok ödül alan Faruk Hacıhafızoğlu, Kars'ta 3 çocuğun gözünden 12 Eylül darbesini anlattığı filmin, bir çocuk filmi olmamasına rağmen bu kategoride yer almasından memnun olduklarını söyledi.
İlk filmi 'Kar Korsanları'yla yurtiçi ve yurtdışından birçok ödülle dönen, Londra'da yaşayan Türk yönetmen Hacıhafızoğlu, 52'nci Uluslararası Antalya Film Festivali'nde özel gösterimle seyirciyle buluştu. Yönetmen Hacıhafızoğlu filminde, Kars'ta 12 Eylül askeri darbesinin hemen ardından 1981 yılının sert kış aylarında yaşananları 3 küçük çocuğun gözünden anlatıyor.
Tarihin en sert kışlarından birini yaşayan kentte kömür sıkıntısı çekilmektedir. Darbe yönetiminin, kenti soğukla cezalandırdığı inancı yaygındır. Serhat, Gürbüz ve İbo adlı farklı etnik kökenlerden 3 Karslı çocuk, yarıyıl tatilinde oyun yerine kömür peşine düşer. Resmi dairelerin kalorifer kazanlarından çıkan artık kömürleri toplamak için yola çıkan çocuklar, dayanışmanın gücünü keşfeder.
'Kar Korsanları' dünyailk gösterimini, 65'inci Berlin Film Festivali'nde çocuk ve gençlik filmlerinin dünyanın en prestijli platformu 'Generations'ta yaptı. Berlin'in ardından Hacıhafızoğlu, İran 33'üncü Fecr Film Festivali'nden 'En İyi Yönetmen', Rotterdam Kırmızı Lale Türk Filmleri Festivali'nden 'En İyi Film', 22'nci Adana Altın Koza Film Festivali'nden 'Yılmaz Güney Ödülü ve 'En İyi Görüntü Yönetmeni', 6'ncı Malatya Uluslararası Film Festivali'nde 'En İyi Film', 1'inci Edirne Uluslararası Film Festivali'nden yine 'En İyi Film' ödülleriyle ayrıldı. 
ROL ALAN ÇOCUKLAR 1500 ÇOCUK ARASINDAN SEÇİLMİŞ
Bir dönem hikayesinin anlatıldığı filmde çocuklar dahil tüm oyuncuların amatör olduğunu belirten Hacıhafızoğlu, filmde rol olan 3 çocuğu Kars'ta yaklaşık 1500 çocuk arasından seçtiklerini söyledi. Bunun için Kars'taki okulları taradıklarını ve en yetenekli ve en istekli görünenleri tercih ettiklerini belirttii. Kars'ın kış koşullarında çekimleri 28 günde tamamladıklarını kaydeden Hacıhafızoğlu, "Bazıları 'Sette çok eğlendik' diyerek anlatır. Biz gıdımında eğlenemedik. Hem kar hem soğuk çok yorucu. Günler de çok kısa. İstanbul'dan gelen arkadaşlar hastalandı, serum yiyenler, hastanede yatanlar oldu" dedi.
'ÇOCUKLARIN SAHİPLENDİĞİ FİLM ÇOK DEĞERLİ'
Kahramanı çocuklar olmasına rağmen bir çocuk filmi olmayan Kar Korsanları'nın bu durumunun pazarlama noktasında sıkıntı yarattığını belirten Hacıhafızoğlu, "Hangi kategoride yer alacağı konusunda alıcılar karar veremiyor. Ama çocuk filmleri kategorisinde olmasından memnunuz. Birçok çocuk filmi festivaline gidiyoruz ve çocukların sahiplendiği bir film çok değerli" diye konuştu.
'12 EYLÜL'LE İLGİLİ FİLM AZ'
Yönetmen Hacıhafızoğlu, 12 Eylül darbesine Türk sinemacılarının artan ilgisini sağlıklı bir durum olarak değerlendirdi. 12 Eylül'ün yarattığı toplumsal travmaya dışardan bakış açısının geliştirilmesi gerektiğini, bunun da ancak belli bir zamandan sonra yapılabildiğini kaydeden Hacıhafızoğlu, "Ama yine de 12 Eylül'le ilgili film sayısı çok az. Mesela Şili, Arjantin, Yunanistan'da yaşanan askeri darbeleri batılılar, dünya çok iyi biliyor. Çünkü çok iyi filmlerle çıktılar" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI