BORUSAN İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) dünyanın en büyük klasik müzik festivallerinden BBC Proms kapsamında İngiltere'nin başkenti Londra'da tarihi konser salonu Royal Albert Hall'de konser verdi.
Bu yıl 70'nci kuruluş yıldönümünü kutlayan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) her yaz Londra'da düzenlenen ve dünyanın en büyük klasik müzik festivallerinden biri olarak kabul edilen BBC Proms'da konser verdi. Türkiye'den davet edilen ilk orkestra olan BİFO'nun konserini tarihi Royal Albert Hall konser salonunda 5 binden fazla kişi izledi. Özel bir repertuar ile sahneye çıkan orkestranın şefliğini Sascha Goetzel yaparken kemancı Daniel Hope konsere solist olarak katıldı.
Beğeniyle izlenen ve iki bölümden oluşan konserde icra edilen eserler besteci ve yapıtlarıyla daha çok Avrupa'nın doğusuna odaklandı. Konserde, Balakirev’in Islamey, Holst’un Beni Mora, Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü, Händel’in Solomon Uvertürü, Respighi’nin Saba Melikesi Belkıs yapıtları seslendirildi. Konserin ilk yarısında ayrıca, büyük Rus besteci Sergey Prokofyev’in torunu olan besteci, prodüktör ve DJ Gabriel Prokofyev’in BBC Proms siparişi üzerine 1'inci Dünya Savaşı anısına bestelediği Keman Konçertosu’nun da dünya prömiyeri gerçekleştirildi.
Konserde ayrıca Respighi’nin eseri büyük alkış alırken orkestra yoğun ilgi üzerine Ulvi Cemal Erkin’in ‘Köçekçe’sini iki defa icra etti. Dakikalarca ayakta alkışlanan bu son parça öncesinde konuşan şef Goetzel, "BİFO, Anadolu’nun farklı illerinde yetişmiş sanatçılarından oluşan bir orkestra. Bizleri birleştiren ve bir bütün yapan bu müziği size getirdik. Müziğin her daim sınırları aşan gücüne bir kez daha şahit olduk böylece" diye konuştu.
Konsere Türk izleyenlerin yanısıra İngiliz müzikseverlerin de ilgisi büyük oldu.
BBC Proms dünyanın en büyük klasik müzik festivallerinden biri olarak kabul ediliyor. İlk kez 1895 yılında düzenlenen ve aralıksız olarak 120 yıldır gerçekleştirilen bu festivalde klasik müzik dünyasının önde gelen toplulukları, şefleri ve sanatçıları müzikseverlerle buluşuyor. Her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin izlediği festivalde yer almak, sanatçılar ve orkestralar için klasik müzik sahnesinin zirvesine çıkmak anlamına geliyor.

FOTOĞRAFLI