ALMANYA'nın başkenti Berlin’de bulunan Türkiye’nin sergilenen eserlerin çoğunun iadesi için başvurduğu Bergama Müzesi’nin bakım ve onarım çalışmaları için 29 Eylül’den itibaren kapatılacağı açıklandı.
Müzenin bu ayın sonundan itibaren 2020 yılına kadar kapatılacağa dair web sayfasında yer alan açıklaması üzerine ziyaretçi sayısı arttı. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler Bergama Zeus Sunağı’nı görmek için müzeye akın etti. Yılda 1.3 milyon ziyaretçi gelen müzedeki çalışmaların 2020’ye kadar sürmesinin beklendiği açıklandı.
BERLİN’DEKİ EN ÖNEMLİ 5 MÜZEDEN BİRİ
Almanca ‘Pergamonmuseum’ olarak bilinen Bergama Müzesi, başkent Berlin'deki Müzeler Adası'nda bulunan 5 müzeden biri olarak tanınıyor. Müze, Alfred Messel tarafından tasarlanırkenı Ludwig Hoffmann denetimindeki 20 yıl süren inşaata 1910'da başladı. Bergama Zeus Sunağı, Milet'in Market Kapısı, İştar Kapısı ve Mshatta Alınlığı gibi yapılar ve bu yapılara ait eserlerin, gerçek yerlerinden ayrıntılı toplanarak bu müzede yeniden birleştirildiği ifade edildi. Müzede Bergama Athena Tapınağının Girişi, Bergama'dan Athena Heykeli, Halep Odası'dır. Bunun yanı sıra, Türk çini (bkz.İznik Çinisi ve halılarından da örnekler de bulunuyor. Berlin’deki Bergama Müzesi 2007 yılında 1 milyon 135 bin kişi tarafından ziyaret edilirken Almanya'nın ‘en çok ziyaret edilen sanat müzesi’ olmuştu.