Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), () - ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan Barak kilimlerinin yok olmaması için başlatılan proje kapsamında, yörede yaşayan kadınlar, Barak Kilimi dokumacılığı öğreniyor.
Kaş'a bağlı eski adı 'Sahil Barak' olan Boğazcık Köyü'nde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma 'Barak Kilimi' kültürünün yok olmaması için kaymakamlık ve halk eğitim merkezi tarafından geçen yıl 'Barak Kilimleri Ölmesin Renklerimiz Solmasın' adlı proje başlatıldı. Giderleri Kaş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanan proje kapsamında, Boğazcık Köyü'nde Barak Kilimi dokuma kursu açıldı. Köy odası atölye haline getirilerek 4 kilim dokuma tezgahı kuruldu. Kursa katılan 12 kadın eğitimler sonunda 8 kilim dokudu. Bu yılki kursa katılan 10 kadın ise 7 değişik motife sahip Barak Kilimi dokumanın inceliklerini öğreniyor. Kilimlerin kök boyaları Siirt'in Kurtalan İlçesi ile Afyonkarahisar'ın Bayat İlçesi'nden getiriliyor. Barak Kilimi'nin yeniden Kaş'ın simgesi haline getirilmesi için çalışma yapılıyor.
Kursa bu yıl katılan Ayşenur Şekerci, "Yeşil Barak Köyü'nde doğdum. Küçüklüğüm bu kilimlerin dokunduğu evde geçti. Babaannem köyün ileri gelen kilim dokuyucularındandı. Bu kilimler, köyümüzün eskiden geçim kaynağıydı. Barak'a has kilimlerimizdir. Halk Eğitim Merkezi müdürümüz ve kaymakamımızın desteğiyle bu kilimleri yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.
Kurs öğretmeni Makbule Bozca, "Ben kilimciliği annemden, ninelerimizden öğrendim. 2 yıldır da kurs açarak, bu kilimleri köyümüzün kadınlarına, gençlerine öğretmeye, yansıtmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Kadınların çalışmalarını Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya ile Belediye Başkanı Ak Partili Halil Kocaer de inceledi. Kaymakam Kapankaya, "Renklerimiz Solmasın Barak Kilimleri Yok Olmasın projesi, kaymakamlığımızca yürütülmektedir. Bu projenin amacı; unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan Barak Kilimi dokumacılığını tekrar canlandırarak, gelecek kuşaklara aktarılması, motiflerin korunması, bu yerel, özgün kültürümüzün Orta Asya'dan, Osmanlı'dan, Selçuklu'dan beri devam eden bu el sanatının gelecek kuşaklara aktarılması. Aynı zamanda yerel bir renk olarak, kültür olarak yaşatılması. Turizmin hizmetine sunulması" diye konuştu.
Eski bir kilim tüccarı olan Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer de "Genç kızlarımız kilim dokurken, kilime düşüncelerini, sevgisini, geleceğini, bütün düşüncelerini yansıtacak" dedi.