Bülent DİKTEPE/KARABÜK,()- KARABÜK'ün Eskipazar İlçesi'ndeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan ve çelik konstrüksüyon yapı ile koruma altına alınan kilisedeki mozaikler, 1.5 ay sonra ziyarete açılacak.
İlçeye bağlı Budaklar Köyü'nde M.Ö. 1'inci yüzyılda kurulduğu ve M.S. 8'inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis Antik Kenti'nde 2010'da başlayan kazılarda ortaya çıkarılan Bizans dönemine ait Kilise B'deki zemin mozaiklerinin üzeri özel toprakla örtüldü. Kilesenin duvarları dahil çelik konstrüksiyon yapı içine alınarak mozaiklerin kalıcı olarak koruması sağlandı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, tabanı moziklerle kaplı kilesinin ziyarete açılması için çalışma başlattı. Karabük Üniversitesi'nde görevli arkeolog Ersin Çelikbaş nezaretindeki 20 kişilik ekip, mozaikleri toprak altından çıkararak üzerlerini temizlemeye başladı. Ceylan, Öküz ve Tavuskuşu ile insanların soyut resimlerinin somutlaştırıldığı Kilise B'deki zemin mozaiklerinin 45 gün sonra ziyarete açılması planlanıyor.
Ersin Çelikbaş, Kilise B'nin, Anadolu'nun en erken kilise örneklerinden olduğunu, mozaik zemini ile ise öneminin bir kat daha arttığını söyledi. Çok üst düzeyde olan mozaik zeminin tahribatını korumaya yönelik 2010'da restorasyon çalışması başlattıklarını hatırlatan Çelikbaş, "Yaptığımız koruma çalışmasının kalıcı olabilmesi için kilisenin üzerinin çatı ile kapatılması projesi 2012'de uygulamaya konuldu. Kilisenin üzeri çatı ile kapatıldıktan sonra mozaiklerin restorasyon işlerine devam ettik" dedi.
Mozaiklerde 4 figür olduğunu ifade eden Çelikbaş, "Figürler kutsal kitaplarda geçen bir mitolojik konu ile ilgili. Figürler ellerinde bereket boynuzu tutuyor ve bu boynuzların içinden çıkan nehir sularında balıklar resmedilmiş. Böylelikle bu suyun aslında cennet kaynağından geldiğini de burada temsili şekilde görebilmekteyiz. Bunun dünyada sadece Tunus ve Libya'da birer örneği yer almakta" dedi.
Mozaiklerin yapım şeklinin Zeugma'dakilerle aynı olduğunu vurgulayan Çelikbaş, kilisede ayrıca büyükbaş bir hayvan figürü de olduğunu söyledi. Çelikbaş, "Figürde cennet suyundan içerken yüzünün suya yansıması resmedilmiş. Yapmış olduğumuz araştırmalarda bunun bir örneği daha yok. Dolayısıyla buradaki mozaikler ikonografik anlamda ve konu açısından dünyada tekil olma özelliğine sahip" diye konuştu.
Çelikbaş, kilisedeki çalışmaların 45 gün içinde tamamlanacağını ve moziklerin ziyarete açılacağını söyledi.

FOTOĞRAFLI