Yaprak KOÇER / SAMSUN, () - ORDU'nun Fatsa İlçesi’nde yaşayan ve adına halk tarafından türküler yazılan Hekimoğlu İbrahim'in hikayesi, Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından opera eserine dönüştürüldü. 1913 yılında ölen Hekimoğlu İbrahim'i anlatan opera eserinin ilk gösterimi 18 Ekim'de Samsun'da yapılacak.
Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nün 2014- 2015 sanat sezonununun açılmasıyla birlikte yeni opera eserleri için de hazırlık çalışmaları başladı. Geçmişte Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde yaşayan ve adına 'Hekimoğlu' türküsü yazılan Hekimoğlu  İbrahim'in aşk ve kahramanlık dolu hikayesi opera eserine dönüştürüldü. Karadeniz Bölgesi'ne ait ilk opera eseri olma özelliği de taşıyan Hekimoğlu Operası'nın bestesini Tolga Taviş yaptı. Eserin librettosunu Bertan Rona hazırladı. Rejisörlüğünü Figen Ayhan, dekaratörlüğünü ise Çağda Çitkaya yaptı. Eserin dünya ve Türkiye ilk gösteriminin, 18 Ekim'de Samsun'da Devlet Opera ve Balesi sahnesinde yapılacağı belirtildi. 2 perdeden oluşan eserin sahnelenmesi için yaklaşık 150 kişilik ekip görev yaptı.
'BU TOPRAKLARA AİT HİKAYE'
Eserin bestecisi Tolga Taviş, Hekimoğlu İbrahim'in uzun yıllar Fatsa, Ordu ve Samsun dağlarında yaşayan, halk arasında mertliği ile tanınıp sevilen, adına türküler yakılan halk kahramanlarından biri olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Bu hikayeyi opera sanatıyla seyircilerimize akratacağız. Karadeniz bölgesinde ilk defa bölgeye özgü bir hikaye opera eseri formunda hazırlandı. Bu topraklara, bizim insanımıza ait bir hikaye. Vatandaşlarımızın çok seveceğine inanıyoruz. Eserin sahneleşinde yöresel kıyafetler ve yöresel müziklerden de esentiler olacak."
Hekimoğlu Operasının Librettosunu yazan Bertan Rona da, hazırlık aşamasında Hekimoğlu İbrahim'in ve türkülerde anlatılan hikayenin yaşandığı Fatsa İlçesi'nin Yassıtaş Köyü'ne gittiklerini söyledi. Rona, "Köyde insanlarla bu hikaye ile ilgili konuştuk. Hekimoğlu İbrahim'in olduğu belirtilen mezarı ziyaret ettik. Çok güzel izlenimler edindik. Hatta eserin librettosunda Hekimoğlu türküsündeki bazı mısralara da yer verdim. Bize ait büyük bir aşk ve kahramanlık hikayesini anlatan bir eser oldu" diye konuştu.
Bu sezon içinde Hekimoğlu operasının 8 kez sahneleneceği belirtildi. 



FOTOĞRAFLI