25 eylül itibarıyla 6-8 eylül tarihlerinde olan Kobani olaylarından dolayı o gününün HDP' lilerine ve de kıyısında kenarında bulunan 81 kişi gözaltına alındı,büyük ihtimalle de tutuklanacak.

Gerçekten ders almıyoruz baskıyla, şiddetle, hukuksuz uygulamalarla bir siyasi akımı veya bir düşünceyi yok etmenin geriletmenin mümkün olmadığını anlamak için tarihsel süreçlerde yaşanan olayları okumak yeterlidir.

Bu konuyu burada bırakalım çünkü ne dersek diyelim bu yaklaşım devam edecektir ve ders alınmadan yol almanın korkunç cazibesine kapılmış bir siyasi akım işi başındadır.

Ne diyelim bu konu kaldıysa bağımsız yargının konusu.

Ben daha çok ''Millet ittifakı'' diye adlandırılan ve AKP-MHP ittifakı karşısında oluşan blokun ne yapması gerektiğine değinmek isterim.

Bir kere gerçekçi siyaset utangaçlık ve de çekingenlik kaldırmaz.

CHP 'nin ve de İyiparti'nin 2023 veya daha erken yapılacak bir seçimde kimlerle yola çıkacaklarını çok net açıklaması gerekiyor.

Bu gün HDP mağdurdur ve de kazandıkları belediyelerin hemen hemen tamamı kayyum atanmış durumdadır.

Şu durum iyice anlaşıldıki, HDP olmadan, Kürt seçmenin desteği olmadan 2023 seçimlerinde hedeflenmen %51 i yakalamak hayal.

Bundan dolayı sayın Kılıçdaroğlu CHP'nin tek başına iktidar olamayacağını bildiği için ''Dostlarımızla iktidar olacağız'' dedi.

Bu dostlar kimdir? Çok net açıklanmalıdır.

Bu dostlar %51'i yakalamayı sağlayan siyasi akımlar ise çok basit matematik hesapla bulmak kolay.

CHP %25,İyi parti %14,SP%2 kalanlar %2 bu rakamların toplamı 43 eder.

Ne yaparsanız yapın? Bu rakamın üstüne çıkıp 51'e ulaşmanız mümkün değil, bu durumda 51' e ulaşmak için tek çıkış kapısı ve sığınacak liman HDP seçmeni ve HDP'nin kurumsal yapısı.

Bunun için şimdiden Türkiye'nin batısındaki Kemalist, Atatürkçü, liberal,merkez seçmenide HDP ile iş birliği yapmadan AKP-MHP iktidarından kurtulmanın ve de tek adam rejiminden çıkışın mümkün olamayacağını anlatmak gerekecek.

Bu yolculukta şayet İyi parti ben yokum diyorsa CHP- HDP birlikteliğinin 51 hedefine ulaşılmasının sosyal ve siyasal formülasyonu yaratılmalıdır.

Bu gün, bu yolculukta ikircikli davranışlarla veya utangaç, çekingen tavırlarla yol almak mümkün değildir.

Bir an önce dostların açıklanması gerekir.

Bu gün altı yıl önce olan Kobani olaylarının suçlularıdır adı altında göz altına alınıp altı yıl sonra hesap soruluyorsa buna CHP' nin tam da karşıdan çok sert karşı duruşunu göstermesi gerekiyor.

Eğer ileride dostlarla iktidar deniliyorsa bugünden dost diye planladığın yapılara bugün sahip çıkmak zorundasın.

İyi partinin de bir an önce dostlar koalisyonunda yer alıp almamanın ana hatlarını belirlemesi gerekiyor.

2023 veya erken seçimde bu dostlar birlikteliğinde birlikte olacaksa açıklamalıdır.

Yok derseki ''Ben sadece CHP ile yol alırım,CHP ile dostlar koalisyonu kurarım HDP bu işin içinde olamaz ben yokum'' diyorsa bunun anlamı tek adam rejimine ben rıza gösteriyorum ve bu sistemden ve bu gidişattan memnunum anlamı çıkacaktır.

Bunun için altı yıl önce olan olayların hesabı bugün soruluyorsa, Kars belediye başkanı Ayhan Bilgen bile göz altına alınıyorsa bu durumda dostlara çok iş düşüyor.

Dostluk zor günlerde belli olur derler, bugün HDP' nin zor günleridir ileride dostlar diye tanımladığın insanlara bugün sahip çıkamıyorsan ileride nasıl olacakta ''gel dostlar koalisyonu kuralım'' denilecek?

Bu gün CHP ve İyi parti için sınav günüdür bu sınavı geçerlerse 2023 yolu açılacaktır ya da tamamen kapanacaktır.

Bu durumda da, AKP bu operasyonla millet ittifakını dağıtma amacına ulaşmış olacaktır.