Kemalizm nedir? Bir ideoloji midir, yoksa içi boş, Mustafa Kemal ATATÜRK'e mal edilmeye çalışılan bir söylem midir?

Eğer içi dolu ve bir ideoloji ise bu gerçekten bizim bildiğimiz bir olgu mudur? Kendisini Kemalist olarak tanımlayanlar gerçekten öyle midir? Ulu önderin, kurduğu için onur duyduğu CHP Kemalist midir? Bu kavramlar üzerinde uzun uzun düşündüm ve araştırdım. Ve bir noktaya vardım.

Evet Kemalizm, bir ideolojidir. Ve bir devrim ideolojisidir. İçi dolu, toplumsal ihtiyaçları karşılayan, dayanağı olan, çok iyi düşünülmüş ve kurgulanmış bir ideolojidir. Kemalizmin herhangi bir öğretisi yoktur. Fakat ideolojisi vardır. Fakat kendini Kemalist olarak tanımlayan büyük bir kesim, bilinçsiz yere bu ideolojinin etrafında toparlanmıştır.

Ülkeler tarihinde karşımıza çıkan bilindik devrimlerden Fransız devrimi, toplumsal değişime ayak uyduramayan, mevcut kurumlara ve üst yapıya, Fransa’da ortaya çıkan burjuvazinin müdahalesiyle gerçekleşmiştir. Bu gelişmiş bir toplumda yaşanan ve ideolojisi Liberalizm olan bir devrimdir. Üst yapının ve kurumlarının, çağın gereklerine ve toplumsal ihtiyaçlara göre değişmesine neden olan bir devrim şeklidir.

Rusya’daki devrim ise, Lenin’in savaşlarla yıpratılmış iktidar karşısında, Marksist ideoloji etrafında,çekirdek örgütlü bir kadro oluşturarak gerçekleştirdiği bir devrimdir. Lenin Rusya’da Sosyalist devrimi gerçekleştirdikten sonra Rusya’yı ideolojisine uydurmaya çalışmış ve Sosyalist ideoloji dogmatik bir hal almıştır.Yani sosyalizm kendini yenileyebilecek bir süreç yaşamamıştır.

Bu iki devrimden farklı olarak, Mustafa Kemal Atatürk geri kalmış ve iktidarı zayıflamış bir ülkede, halk devrimi yapmıştır. Ülkeyi ,düşman işgalinden kurtarmanın verdiği güç ile devrim adımlarını atmayı başarmıştır. Kemalizm bir bakıma anti emperyalist bir devrim ideolojisidir. Kemalizmin gerçekleştirdiği devrimin iki amacı varıdır. Bağımsızlık ve Çağdaşlaşmadır.

Kemalizm ideolojik olarak hem Liberalizmden hem de sosyalizmden faydalanmıştır.İdeoloji temellerini oluşturan Cumhuriyetçilik, Laiklik ve Milliyetçiliği Liberalizmden Devletçilik, Halkçılık ve Devrimciliği sosyalizmden almıştır.Yani Kemalizm çağdaş ,evrensen özgür bir ülke için Türk toplumunun kabulleneceği ideolojik faydalanmaları hem evrensel sağdan hem de evrensel soldan almıştır.Bu yüzden asıl Kemalizm ne Sağ dır Ne de Sol dur.Kemalizm Türk toplumunun sosyal kültürel ve etnik yapısına uygun en ideal ideolojik yaklaşımdır.Bunu Mustafa Kemalin 1937 de söylediği “Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşamdan almış bulunuyoruz. Bizim yolumuzu çizen, içinde yaşadığımız yurt; bağrından çıktığımız Türk ulusu ve bir de, uluslar tarihinin bin bir acıklı olay ve sıkıntı ile dolu yapraklarından çıkardığımız sonuçlardır.”sözlerinden daha iyi anlayabiliriz. Kemalizm hem sağın hem de solun evrensel değerlerini ulus çatısı altında yaşayabileceğini ortaya koyan başarılı bir ideolojik örgütlenme modelidir.

Kemalizm durağan değildir . Yani moda değimiyle sütatikocu değildir.Aksine esnek ve çağın şartları ne gerekiyorsa onları öngören fikirlerin barındığı bir ideolojidir.Bununla ilgili olarak şu örneği verebiliriz. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun bir gün Atatürk’e “Paşam partinin bir doktrini olsun” demesine Atatürk de geri cevap olarak “donarız çocuk” demiştir. Burada doktrin süreç içinde dogmatik bir hal almaktadır. Mustafa Kemal ideolojinin sürekli kendisini yenileyebilmesinin önündeki en büyük engelin doktrin olduğunu ortaya koymaktadır.

Kendisini Kemalist olarak tanımlayan kişilerin aslında Kemalizmi bilmedikleri ,onu bir ideoloji olarak görmedikleri veya onu usulüne uygun olarak tanımlamadıkları tecrübelerle sabittir.Kemalizmi Atatürkçülükle karıştırmamak gerekmektedir.Ülkeyi düşman işgalinden kurtardığı için ona karşı saygı ve sevgi besleyen herkes bir bakıma Atatürkçü olabilir.Fakat onun ideolojik temellerini oluşturan ilkelerini kabul etmeyenler çıkabilir.İşte onlar Kemalist değillerdir.Çünkü Kemalizm ulusal modernleşmenin sağlanması için gerekli olan akılcı ve bilimsel programların bütününü içeren bir ideolojidir.

Anti emperyalist bir mücadele sonucu gerçekleşen Kemalist devrime bakarak Kemalizmin aslında sol bir yapıda olduğunu, bununda CHP de yaşam bulduğunu söyleyenler çıkmaktadır. Sosyalist bir ideolojide işçi sınıfı mevcut iken Kemalist devrimin gerçekleştiği dönemde böyle bir sınıftan söz etmek hayalciliktir.Ulu önderin ölümünden sonra ortanın solu kavramı gelişmiş 1965 te Kemalist ilkeleri savunan CHP ,CHP yöneticileri vasıtasıyla kendisini bu misyonda görmeye başlamıştır. Fakat bu söylem Kemalizm ile aynı eksen de buluşmamaktadır. Bu yüzden Mustafa Kemal in kurduğu,Kemalist ilkeleri savunan CHP kendisine yabancı hale gelmiştir. Kemalizm salt sosyalizmi model olarak benimsememiş, üretim açısından getirdiği modeli yeterli görmediği gibi birey hak ve özgürlüklerini, demokrasiyi içermemesini de ülke amaçlarına uygun bulmuyordu. Devletçilik ve Halkçılık ilkeleri Mustafa Kemal'in "ılımlı toplumculuk" fikrini yansıtmaktadır. Kemalist ideolojiye sahip çıkan CHP sadece sağcı veya solcu olamaz. Sağcı ve solcu çekişmelerinin yaşandığı bir siyasi kurum hiç olamaz.Mustafa Kemalin kurduğu CHP, ideolojik temelleri olan 6 okun uygulanması için, bu tür çekişmelerin yaratacağı enerji kaybından uzak durmalıdır.Hızlı bir şekilde tekrar Kemalist ideoloji etrafında çağın gereklerini yerine getiren bir çalışmanın içine girmesi gerekmektedir.

Yazdıklarımın daha bir anlam bulması için ,son olarak En Büyük Devrimci Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Benim, Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.”sözünü eklemek istiyorum.