Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği çerçevesinde Rusya ile Ukrayna arasında hep bir çatışma olanağından bahsedilir. Bu açıdan beklenen yavaş yavaş oluyor. Ukrayna ikiye bölünüyor. Rusya, Doğu Ukrayna’da ciddi bir şekilde söz sahibi olmak istiyor. Biraz daha ileri gidelim: Rusya, Doğu Ukrayna’da söz sahibi oldu. 

UKRAYNA ELİNDEKİ KARTLARI OYNAMAYA BAŞLADI

Ukrayna, Rusya’ya karşı elindeki bütün kartları oynuyor. En önemli kart olarak Türkiye’yi gördü. Ukrayna Devlet Başkanı ülkemizi ziyaret etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan stratejik ortaklık çerçevesinde garanti aldı. Ukrayna bununla kalmadı, ABD’den destek isterken “artık en kısa zamanda NATO ülkesi olmak istiyorum” tezini dile getirdi. 

TÜRKİYE’NİN RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA DENGE SİYASETİ SÜRECEK Mİ?

Türkiye burada tam bir ikilem içerisinde... Ukrayna ile dostluğunu hiçbir zaman bozmak istemeyen Türkiye, Rusya’ya da birçok konuda eli mahkum. Rus turistleri ülke ekonomimiz için büyük bir katkıda bulunurken, Rusya tarım ürünlerimizin de önemli bir alıcısı konumunda. Aldığımız S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD ile başımızı belaya soktuk. Hala bu konuda ısrarlıyız. Ülkemiz için yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal havası var. ABD Donanması’nın iki hafta önce izin alarak Karadeniz’e geçecek olması ve bununda 14-15 Nisan tarihlerinde gerçekleşmesi, bizim için çok büyük bir sorun. 

RUSYA’DAN TÜRKİEY’YE İLK CEVAP TURİZMDEN GELDİ

Rusya, Türkiye’ye karşı ilk yaptırımını gerçekleştirdi. Charter uçaklarının Antalya ve Marmaris’e uçuşlarını 1 Haziran’a kadar durdurdu. Türkiye’nin burada kaybı 552 milyon dolar. Bu ülkemiz için az bir para değil. İngiliz turistler gelmiyor, Almanlar ve Amerikalılar Türkiye’ye karşı kararlar aldı. 

BU ÇERÇEVEDE BİZ NELER YAPACAĞIZ?

ABD, Ukrayna’daki kriz nedeniyle Rusya’yı köşeye sıkıştıracağından dolayı çok memnun bir durumda... Ayrıca ABD, Rus hava savunma sistemini alan Türkiye’yi de cezalandırmak istiyor. Böylece Karadeniz’e iki gemisini çıkararak bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Maalesef çevremizdeki gelişmelerden dolayı hep biz zararlı çıkıyoruz. Bu ülkemiz için kötü bir durum.