Azerbaycan da ünlü ‘Yeni Sözçü Gazetesi’nde çıkmış olan yazıyı sunuyorum.

Bu yazıda 2 Ağustos’ta Gürcistanda geçirilmiş dostluk bayramından bahsedilecektir. Bu şenlik Gürcistan’ın
‘Karaçöp köyü’ (ior­muğanlo) da geçirilmiştir.Bu köyde 35 binlik Azeri halkı yaşamaktadır. Bu
şenlik Türkiye’nin “aydınSes” gazetesinin köşe yazarı Hakim Zebarların teşkilatçılığı ile olmuştur.

Buraya 3 devletin medyasından Azerbaycan , Gürcistan ve Türkiyeden şahıslar katılmıştır. Şenlikde Hakim Zebarlar'ın ve onun çevresindekilerin maksatları bu 3 devlet arasında en güzel bir şekilde dostluk köprüsünü kurmak vә halkını sahiplenmesidir. Hakim Zebarlar'ın halka hitabı zamanı şunları belirti içteki diskiriminasiya, entrika gibi düşünceleri yok etmek ve dostluğa çağırmak olmuştur. Hakim Zebarlar kendi hitabında belirtdi ki, Gürcülerle bizim dede­babalarmız en güzel dostluk örneğini göstermişlerdir. Bizler de böylesine bir dostluğu bu istikametde yüksek bir şekile müdafa etmeliyik .

Daha sonra Azerbaycan'dan ve Gürcistan'dan katılan misafirlerin konuşmaları başladı. Köyün ünlü siyasetçilerinden Mahmud Şeşeli söz alarak;  O, köyün hayvan barındırma çiflik (yatak) problemlerinden bahs etti. Belirtti ki, Gürcistanda kadim zamanlardan beri Karaçöp halkı hayvancılıkla uğraşıyorlar. Halkın asıl isteği bu sahada devleti inkişaf etirmektir. Ama son zamanlar hayvan barındırma sahasında problemlerinin çözülmemesi halkı bankalara sürükler. Mahmud Şeşeli belirtti ki faiz olarakta bu devlet halk için en güzel şartlar sunmuştur. Dolayısıyla devletin siyasetini desteklediğini belirtti. Aynı zamanda dahilde devlet tarafından Gürcü­ Azerbaycan ayrımcılığının olmadığını söyledi.

Ama nedense son zamanlar içte bazı hayvan barındırma (yatak)sahipleri tarafından sanki ayrımcılık yapmak istiyorlar. Bu halka, bu çifliği en yüksek fiyatlara satıyor ve bir tarafdanda inkişafı karşısını almış gibi oluyorlar. Bir çokları bu yüzden hayvan saklıya bilmiyor, çokları da satarak bu sahadan uzaklaşıyorlar. Bu devletin inkişafına zıt bir girişimdir. Onun için devletin haberi olunmadığı görüşündeler bir an önce devlet tarafından dahildeki bu gidişatın haberdar olunsun ve çözüm bulunması için lazımı işler görülsün. Daha sonra bir başka köyde tanıdık bir şahıs bu konuda ''Ayat Xeyirxeber'' cıkış etti. O da belirtti ki bu hayvan barındırma (yatak) yerlerini halka çok pahalı satıyor ve karşılığında halka hiçbir resmi senet vermiyorlar .

Resmi senet olmadığı için de Sahipkarlar isterlerse onları istediği an çıkarabilirler gibi söyledi.'' Ayat Xeyirxeber'' de belirtti ki içteki bu hareketten  devletin haberi yoktur. Bu gibi kanunsuzluğun önüne geçilmesi içinde devlet uygun bir tedbir görürse halkımız adına iyi olur. Karaçöp Halkı bu problem karşısında çok zor durumda kaldığını belirti. ''Ayat Xeyirxeber'' bildirdi ki bu konuştuklarmız Azerbaycan ve Türkiye’de ki basınlarda gazetelerde haber olarak çıkacaktır.

Daha sonra bir başka Köyün ünlü baytar doktoru ‘Adil Hacımusayev’de çıkışında bu konulara değindi. Sonrada belirtti ki hayvanlardan insanlara artık hastalık geçiyor dolayısıyla devlet baytarlığından buna ciddi bir bakım nezareti ayrılsın. Bu sahada ilaçlar yetmemezliği var. Bu gibi durumların karşısı alınmazsa dahil de ciddi bir hastalık ortaya çıkabilir ve çıkmaktadır. Aynı zamanda Gürcistandan konuklar sırasında doktorlarda vardı.

 Borcalı'dan (Kvemo ­kartili) bölgesinden Hristiyan,  müslüman dostluk cemiyetinden Atif Borcalı çıkışında Gürcistan ­Azerbaycan ( bu iki devlet iki farıklı dine mensub olsalarda etnogenize sahiptir) dostluğundan konuştu.  O, Karaçöpü merd, korkmaz erler yurdu olduğundan bahs etti. Sonunda Gürcistanda yaşayan Gürcü ve Azerilerin dostlukta ve birkaç farıklı sahada göstermiş olduğu hizmetlerine görә diplomlarla takdim etti.

Bu şenlik de Azerbaycanda ünlü tv olan AZ.TV den de nümayende vardı. Çıkışlar da Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Alıyevin yerli halka gösterdiği dikkatı için teşekkür ettiler. Bu şenlikde Azerbaycan’dan milletvekili Ganira Paşayeva'da katılacakdı. Ama başka bir önemli acilen yurt dışı seferi çıktığı için katılamasada bu halka kendi selamlarını (sözlerini) yakın tanışı İlham Asgeroğlu’ ndan iletmiş oldu.

Tedbirde iştirak eden misafirlerden sanatçı İlham Asgeroğlu, gazeteci Arzuman Nebiyev, Aşık Aide Gülzar, sanatçı İnci Şirvanlı, Aşık Sevil, sanatçı İftikar Hüseyinli, yazar Gülnar Ehmed , başkalarının da çıkışları takdire laikdi. Yaklaşık 800 kişinin katıldığı bu şenliği Ramin Zebarlar sunuyordu. Karaçöp’te geçirilen bu şenlikte 3 devletin halkını sulhe, dostluğa, birliye ve beraberliye çağırmaktı maksat. Karaçöp her zaman bu 3 devletin dostluğunu yüksek tutacaktır.