Uzmanlar, son zamanlarda tuzun zararları konusundan birçok açıklama yaptı ama tuzun faydaları da olduğu ortaya çıktı.

YAPMA ÇİÇEKLER MUNTAZAM DURSUN

Yapma çiçek aranjmanlarınızın düzgün durmasını istiyorsanız tuzdan faydalanmalısınız. Öncelikle vazo ya da derin bir kabı tuzla doldurun. Üzerine birazcık soğuk su ekleyin. Yapma çiçekleri düzgünce yerleştirin. Tuz katılaşacak ve çiçeklerinizin yerinden oynamasını engelleyecektir.

YAĞ LEKELERİNE PRATİK ÇÖZÜM


Halı ya da kilimlerinizdeki yağ lekeleri çok can sıkıcıdır. Yağı sökmekte kullanacağınız kimyasallar da hem halılarınızı yıpratır hem de her zaman istenen sonucu vermez. Bunun yerine daha ucuz ve pratik bir yöntem işinizi kolaylaştıracaktır. Bir miktar tuz ve karışık ispirtoyu bire dört oranında karıştırın. Sonra yağ lekesini silin. Sonuç memnuniyet verici olacaktır.

SÜNGERLERİNİZİ YENİLEYİN

Bulaşık ve ıslak zeminler için kullandığınız süngerler, bir süre sonra kirlenir ve kötü gözükür. Süngerlerinizi yenilemek için 1 litre kadar suyun içine 50 gram tuz koyun. Süngerlerinizi de bir gece boyunca bu suda bekletin. Sabah tuzlu sudan çıkardığınızda süngerinizin yepyeni olduğunu göreceksiniz.

EMAYE TENCERELERDE LEKE KALMASIN

Emaye tencerelere yapışan yemek artıkları leke oluşturur. Bu tencerelerinizi zehirli kimyasal temizleyicilerle yıkamak yerine tuzdan yararlanın. Bu yöntem hem ucuz, hem de pratiktir. Tencerenizi bol tuzlu suyun içinde bir gece bırakın. Ertesi gün o tuzlu suyu tencerenizin içine koyun ve kaynatın. Tencereyi duruladığınızda lekelerin çıkması gerekir, denemelisiniz.

CAMLARIN BUZ TUTMAMASI İÇİN…

Tuzun donma derecesini düşürdüğünü biliyoruz. Pencere camlarınızı dışarıdan tuzlu suyla silip kurumasını beklerseniz buzlanmanın önüne geçmiş olursunuz. Kış aylarında da arabanın içinde bir bez torba içinde tuz bulundurun. Arabanın camları ıslakken bu bez torbayla silerseniz camlar buz ve kar kaplamaz.

HASIR MOBİLYALARIN DA TUZA İHTİYACI VAR


Hasır mobilyalar bir süre sonra güneş ve hava şartlarının etkisiyle sararıp yıpranır. Mobilyaların tabii rengini muhafaza etmesi için size bir önerimiz var. Sert bir fırçayı bol tuzlu suya batırın ve mobilyalarınızı fırçalayın. Sonra da güneşin altında o şekliyle kurumaya bırakın. Bu yöntemi senede bir kez tekrarlayarak mobilyalarınızı uzun süre yıpranmadan kullanabilirsiniz.

AHŞAPTAKİ LEKELERE SON

Islak bardak ve şişelerin ahşapta bıraktığı su lekeleri estetiği bozarak can sıkar. Bu tür lekeleri temizlemek için bir tatlı kaşığı tuza birkaç damla su damlatıp koyu bir kıvama getirin. Elde ettiğiniz karışımı yumuşak pamuklu bir bezle lekeli yerlerin üzerine sürün ve leke çıkıncaya kadar ovun.

VAZOLARDA TORTU KALMASIN

Vazolardaki canlı çiçekler evinize bambaşka bir hava katar. Ancak ömürlerinin bitmesine yakın vazonun dibinde istenmeyen bir tortu oluştururlar. Vazonuzun ağzı elinizin gireceği kadar genişse, bol tuz döktükten sonra dibine elinizi uzatıp tuzla ovun. Sonra yıkayın.

Şayet vazonun ağzı elinizin girmesine yetecek kadar geniş değilse bu sefer yine dibine bol tuz dökün. Üzerine su ekleyip iyice çalkalayın ve uzun bir fırçayla dibini iyice fırçalayın. Son olarak durulayıp kurulayın.