İzmir, kruvaziyer turizminde Türkiye birinciliğini kovalıyor.

Aydın'ın Kuşadası ilçesi bu yılın ilk altı ayında 202 bin 162 bin yolcuyla birinci olurken İzmir, 189 bin yolcuyla ikinci sırada bulunuyor. Kruvaziyer turizminin gelişmesine öncülük eden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, şehrin zirveyi kovaladığını söyledi. Club Med, Voyages to Antiquity gibi şirketlerin de İzmir’i rotalarına alıp sefer koymaya başladığını kaydeden Demirtaş, Voyages to Antiquity 2012 kataloğunda ilk defa İzmir’e yer verdiğini, şirketin "Aegean Odysey" gemisinin de burada konaklayacağını söyledi.

Bu yılın ilk altı ayında Türkiye’ye gelen kruvaziyer turistlerinin yüzde 28,68’inin Kuşadası’nı, yüzde 27’sinin İzmir’i gezdiğini belirten İZTO Başkanı Demirtaş, “İstanbul’u yine arkamızda bıraktık. Kuşadası ile aramızdaki fark sadece 12 bin 508, yani üç gemi daha gelseydi yılın ilk yarısını birinci kapatacaktık. İkinci yarıda birinci olacağımıza inanıyorum. Kuşadası ile aramızdaki bu tatlı rekabetten de Türkiye kazanacak.” dedi. İzmir’de 2010 yılının tamamında 141 gemi ağırlarken bu yıl 5 Ağustos 2011 itibariyle 148 seferle 264 bin 986 kruvaziyer yolcusunu misafir ettiklerini belirten Ekrem Demirtaş, “Aslında yolcu sayısı daha yüksek olabilirdi ama İtalya ve İspanya’daki ekonomik kriz, biraz düşüşe neden oldu.” şeklinde konuştu.

İzmir’in kruvaziyer turizmden daha fazla pay alması için yurtdışında birçok uluslararası kongre ve fuara katıldıklarını da ifade eden Demirtaş, bu temasların sonuçlarını aldıklarını kaydetti. ABD’de katıldıkları Miami Seatrade Kruvaziyer Kongre ve Fuarı’nda görüşerek davet ettiği Club Med firmasının İzmir’i programına aldığını dile getirdi. Aynı fuarda görüştükleri Voyages to Antiquity firmasının ise önümüzdeki yıl seferlere başlama kararı aldığını açıkladı. Sene sonuna kadar 300 seferle yaklaşık 600 bin kruvaziyer yolcusunun İzmir’e geleceğini belirten Demirtaş, diğer yandan da yeni liman yapılması çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi: “Yeni limanla birlikte hedefimiz önce 1 milyon, ardından 3 milyon kruvaziyer yolcusu.”

DÜNYA İZMİR’İ İZLİYOR

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, sadece kruvaziyer firmalarının değil, büyük finans ve danışmanlık kuruluşlarının da İzmir’in bu başarısını takibe aldığını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: “Geçen dönemde G.P. Wild adlı danışmanlık şirketi, İzmir’in kruvaziyerle ilgili gelişiminden dolayı bilgi aldı. Son olarak Dünya Bankası yetkilileri, kruvaziyer turizmiyle ilgili yaptıkları çalışma için kentimizi ve odamızı ziyaret etti. Dünya Bankası, Türkiye ve Akdeniz’de belirlediği ülkelerde tarım ve kruvaziyer turizm konusunda kümelenme çalışması yapıyor.

Akdeniz’de önemli gördüğü ülkeleri ve limanları İspanya Barselona, Malta Valletta, Mısır İskenderiye ve Lübnan Beyrut olarak belirlemiş. Türkiye’dense İzmir Limanı’nı araştırma konusu olarak seçmişler. Bu çalışmayla belirlenen şehirlerin kruvaziyer turizminde nasıl paslaşabileceği, birbirlerinin açıklarını nasıl kapatabileceği, nasıl yardımlaşıp kümelenebileceğinin belirlenmesi hedefleniyor. Kendilerine kruvaziyer turizmde kentimizin 6 yılda sıfır noktasından nasıl zirveye çıktığını, olanaklarımızı, yeni ve büyük hedeflerimizi anlattık."