15 Temmuz İngilizce Makale Yarışması’nın ödül töreninde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “15 Temmuz dünyada mazlumlar lehine gerçekleşecek olan büyük devrimin habercisidir.” dedi.

Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanmış olan işgalci ve terörist FETÖ darbe girişimini tüm yönleriyle, en doğru ve en sade biçimde dünyaya anlatacak metinler oluşmasını sağlamak amacıyla Zeytinburnu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası 15 Temmuz İngilizce Makale Yarışması’nda dereceye girenler ödüllendirildi.

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu (Avrupa Birliği Eski Bakanı Avrupa Birliği Eski Baş Müzakerecisi) Doç. Dr. Fahrettin Altun (SETA Genel Koordinatör Yardımcısı SETA İstanbul Genel Koordinatörü) Dr. Halil İbrahim Erbay (İstanbul Düşünce Vakfı Başkanı TBMM Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı Başkan Yardımcısı) Prof. Dr. İsmail Taşpınar (MÜİF Dinler Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi) Meryem İlayda Atlas (Lacivert Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Daily Sabah Op-Ed Editörü) Pınar Kandemir (TRT World Direktör) Serdar Karagöz (Daily Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)’ün jüri üyesi olarak değerlendirmede bulunduğu yarışmada 108 makale arasından 24’ü ödüle değer bulundu.

“15 TEMMUZ’UN DÜNYAYA ÇOK İYİ ANLATILMASI LAZIM”

14 Temmuz’da Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen törende konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “15 Temmuz sonrası ne yapmalıyız diye düşündüğümüzde dünyaya bu meseleyi anlatmakla ilgili bir eksikliğimiz olduğunu gördük ve böyle bir çalışmayı başlattık.” dedi. Dışarıda Türkiye aleyhine inanılmaz bir kampanya yürütüldüğüne dikkat çeken Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

“Gerçekten çok çalışmamız ve kendimizi anlatmamız gerekiyor. 15 Temmuz nedir; okuduğumuz, yaşadığımız, bildiğimiz kadarıyla dünya tarihinde eşi, benzeri olmayan bir olaydır. Silaha karşı sivil halk Cumhurbaşkanımızın liderliğinde karşı durdu ve başardı. Başka da başarılı örnek yoktur. Bu aynı zamanda kendi ülkelerinde benzer yönetimlerle mücadele eden topluluklara da bir işarettir. Onlar için de bir motivasyon kaynağıdır. Aslında dünyada hangi inançtan, hangi düşünceden olursa olsun mazlumlar için bir çıkış yolunun olduğunu gösteren çok önemli bir tarihi olaydır. 15 Temmuz dünyada mazlumlar lehine gerçekleşecek olan büyük devrimin habercisidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ya ‘Dünya beşten büyüktür’. 15 Temmuz bu beşli çeteye karşı dünyadaki mazlumların galip gelebileceğinin işaretidir. Dolayısıyla kendimiz için, ülkemiz için ya da Türkiye’ye karşı sürdürülen savaşta haklılığımızı anlatmak için değil dünyadaki bütün mazlumlara bu işin başarılabileceğini, hainlere, zalimlere alçaklara karşı olanların galip gelebileceğini göstermek için 15 Temmuz’un dünyaya çok iyi anlatılması lazım.”

Yarışmanın sponsorlarından Daily Sabah adına konuşan Meryem İlayda Atlas, “Böyle bir yarışmaya vesile olmak, literatüre katkıda bulunmak hakikaten çok önemli. Bizim şöyle bir derdimiz oluştu. Kendimizi dünyaya, batıya anlatamıyoruz diye. Biz kendimizi dünyaya anlatıyoruz. Ama dünya dediğimiz sadece batıdan ibaret olduğu için Afrika’da ve İslam dünyasında ve pek çok ülkede bizi İngilizce takip edenleri hesaba katmıyoruz. Bu yüzden onlara İngilizce olarak ulaşmak zorundayız.” dedi.

“DÜNYA, 15 TEMMUZ’U BU MAKALELERDEN ÖĞRENECEK”

Jüri Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Altun ise konuşmasında Batı’da İslam ve Osmanlı ile ilgili tezviratların hep olageldiğini hatırlatarak, ‘Farklı bir Müslüman imajı var ve bu imajı değiştirmek gerekiyor. Bu anlamda 15 Temmuz’da yaşanan bu ihanet kalkışmasına karşı vatandaşlarımızın vermiş olduğu mücadele Batı tarafından bilerek halklarına ulaştırılmadı. O nedenle bizim akademisyenlere, okur-yazarlara ve Batı’nın sade vatandaşlarına da doğru bilgi aktarmamız gerekiyordu. Bunun için Zeytinburnu Belediyesi’nin yapmış olduğu bu çalışmayı, böyle bir makale yarışması gerçekleştirmesini tebrik ediyorum. Bu yarışmaya katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

KİTABA DÖNÜŞTÜRÜLDÜLER

Sekiz kategoride gerçekleşen makale yarışmasında 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin İlanından 15 Temmuz 2016 İşgalci ve Terörist FETÖ Darbe Girişimine Kadar Türkiye’nin Demokrasi Yolculuğu ve Darbe Karşıtlığının Gelişimi konulu kategoride Fatma Nur Hüküm birinci, Mehmet Turgut İkinci Musab Talha Akpınar üçüncü oldu.

15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Türkiye ve Dünya Tarihindeki Darbelerden Farkları ve Benzerlikleri konulu ikinci kategoride Rahmi Kopar birinci, Mustafa Al Mukdad ikinci, Abdurrahman Gümüş üçüncü seçildi.

15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimindeki İç-Dış Aktörler ve İşgal, Kaos ve İç Savaş Riski’ni ele alan makaleler arasında Cengiz Gül birinciliğe, Tuğba Ercan Güneykaya ikinciliğe, Murat Binay üçüncülüğe değer bulundu.

15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi Karşısında BM, NATO, AB Gibi Kuruluşlar ile ABD Rusya ve Diğer Ülkelerin Duruşları’nı ele alan makalelerde Erdem Özlük birinci, Faruk Tekşen ikinci, Erol Uzun üçüncü oldu.

15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Önlenmesinde Camiler ile Medya ve Dijital Platformların Payı’nı konu alan makaleler arasında Sertaç Timur Demir birinci, Yussif Mohammed Alhassan ikinci, Vedad Halilovic üçüncü seçildi.

15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Önlenmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, TBMM, CHP, MHP, HDP ve Diğer Siyasilerin Duruşları’nı konu alan altıncı kategoride Ahmet Yıldırım birinci, Faruk Temur ikinci, Amdia Mahamadu üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Asıl Önleyicisi Halkın Direniş Örnekleri ve Direnişin Dini, Sosyal, Siyasi Analizleri ve Direnişin Dünyaya Örnekliğini ele alan makaleler içerisinde ilk üç ise şöyle; Birinci Ejder Okumuş, İkinci İrem Tukel Paker, Üçüncü Esma Adilovic Halilovic.

15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi Sonrası Tüm Yurtta 27 Gece Tutulan Demokrasi Nöbetleri ve Darbe Karşısında Toplumsal Ortaklaşma’yı ele alan son kategoride ise Gülşen Özer birinci, Büşra Kılıç ikinci, İlknur Savaşkan üçüncü seçildi.

Makale yarışmasında dereceye giren eserler çok sayıda dile çevrilerek dünyadaki yazar, sanatçı, akademisyen, devlet adamı, siyasetçi, diplomatlar ile Zeytinburnu Belediyesinin kardeş şehir yöneticilerine ulaştırılacak.