2014 mart yerel seçimlerine giderken solda ilginç olaylar olacak gibi görünüyor.
BDPlilerin İmralı adasından A.Öcalan dan aldıkları mesaj çok ilginç.
Öcalan diyorki;
''Ben Mahir Çayan'ın çizgisiyle onun sempatizanlığıyla başladım.Bu mücadeleye 40 yıldır Mahir'in çizgisinin kavgasını yürütüyorum.Mahir'in bana verdiği bir emanettir ve ben 40 yıllık süre içinde bu emaneti kavga boyutuile en iyi şekilde yerine getirmek için uğraştım.Şu anda bu emaneti teslim ediyorum.''
Bu anlamda BDP içinden Levent Tüzel,Sebahat Tuncel,Sırrı Süreyya Önder istifa etti.
HDP(Hlkların Demokrasi partisi) içinde yeni bir arayışın içine girdiler.
HDp 61 ilde adaylar gösterecek,BDP ise Kürt seçmenin yoğun olduğu 21 ilde seçime adaylarıyla girecek.
Peki HDP nedir? 
Mahir'in emaneti denildiğine göre Mahir Çayan THKP-C(Türkiye Halk Kurtuluş Cephesi) aslı örgütün lideridir ve Marksist-Leninist bir ideolojiyi savunur.
Bu örgüt ne yaptı,niye kuruldu, ne eylemin içinde oldu onu araştırma merakı olanlara bırakalım bu gün ne oluyor HDP ne yapıyor, nereye gidiyor ona bakmakta fayda var.

HDP KURUCULAR KURULU LİSTESİ

HDP’nin Kurucular Kurulu 74 isimden oluştu: Ahmet Telli (Şair), Ali Durmuş (Esnaf), Ali Özkan (Serbest), Alp Altınörs (Çevirmen), Ayça Damgacı (Sinema Oyuncusu), Aysel Güzel (Emekli), Ayşe Akıncı (Emekli), Ayşin Hangül Şanverdi (Mali Müşavir), Bircan Yorulmaz (Halkla İlişkiler Uz.), Birsen Kaya Altınörs (Serbest) , Celal Ovat (Sendikacı), Cem Kirazoğlu (Dr. Akademisyen), Cihan Büyükdağ, Dicle Öztürk (Araş. Gör.), Ender İmrek (Gazeteci-Yazar), Ercan Kanar (Avukat), Ertuğrul Barka (Kimya Mühendisi), Eylem Pınar (İşçi), Fatma Gök (Prof. Dr.), Ferdane Sibel Erduman, Ferhat Tunç Yoslun (Müzisyen), Gülfer Akkaya, Günay Kubilay (Eğitimci), Gürsel Şenşafak (İktisatçı), Hacı Orman (Gazeteci, Hasan Kıyafet (Yazar), Hatice Altınışık (Halkla İlişkiler Uzm.), Hüseyin Taka (Emekli), İlkin Erman Can (Mak. Muhendisi), İrfan Kaygısız (Sen. Uzmanı), İsmail Bulca (Dr.), İsmail Şiriner (Doç. Dr.
), İsmet Yalçınkaya (Eğitimci), Kadir Akın (Yazar), Kamer Konca (Serbest), Karabet Paylan (Ticaret), Katina Karanikola, Kemal Aytaç (Avukat), Kuvvet İhsan Lordoğlu (Prof. Dr.), Mehdi Atilla Serbest), Mehmet Akgül (Avukat), Mehmet Cengiz Güleç (Prof. Dr.), Mehmet Rıza Türkay (Prof. Dr.), Mehmet Saltoğlu (Serbest), Mehmet Şamil Altan (İktisatçı), Meral Uysal (Prof. Dr.), Metin Boran (Tiyatro Yönetmeni) , Mutlu Öztürk (Eğitimci), Müslüm Acar (Jeo. Mühendisi), Nazife Ortakçı (İşçi), Nurhayat Farımaz (Muhtar), Oğuz Uğur Olça (Avukat), Orçun Masatçı (Tiyatro Oyuncusu), Ömer Güven (Dr), Önder Çakar (Senarist), Özgür Müftüoğlu (Yrd. Doç. Dr.), Remzi Altunpolat, Sedat Yılmaz (Yönetmen), Semra Uzunok (Eğitimci), Serap Hasibe Akpınar, Sevgi Evren (Avukat), Sezai Temelli (Yrd. Doç Dr), Sultan Özcan (Emekli), Şükrü Erbaş (Şair), Tuma Çelik (Gazeteci), Vedat Yıldırım (Müzisyen), Yavuz Önen (Mimar), Yılmaz Demiral (Oyuncu), Yunus Remzi Zoraloğlu (Doç Dr.), Yusuf Çetin (Yönetmen, Oyuncu), Yücel Doğacan Demirer (Doç Dr.), Zafer Cindoruk (Yazar), Ziya Ulusoy (Gazeteci), Züleyha Gülüm (Avukat)

 HDP' nin  Özetlenmiş görüşü... 

HDP’nin, tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin; dışlanan ve yok sayılan bütün halkların ve inanç topluluklarının, kadınların, içime sindiremiyorum,nazen isyan ediyorum.işçilerin, emekçilerin, köylülerin, gençlerin, işsizlerin, emeklilerin, engellilerin, LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) bireylerin, göçmenlerin, yaşam alanları tahrip edilenlerin; aydın, yazar, sanatçı ve bilim insanları ile bütün bu kesimlerle mücadele yürüten güçlerin partisi olması amaçlanıyor.

HDP'nin kuruluş felsefesi Marksist-Leninist görüşten geliyorsa ve bu anlayışta yukarıda bahsi geçtiği gibi herkes varsa yani toplumun her kesimi ezileni, horlananı,emekçisi,ırkı kökü kökeni ne olursa olsun herkes varsa bu analyış 2011 genel seçimlerinde uç ve boy göstererek bağımsız adaylarını milletvekili yapmışsa, bunun adı soldur.

Bu adaylar Sebahat Tuncel, A.Levent Tüzel,Sırrı Süreyya Önder..

Üç milletvekili BDP den istifa etti ve HDP nin yürüyüşüne katıldı.

Bu yapıda herkes varken, kimse kimsenin inancını sormadan sorgulamadan, başının kapalı açık olmasına bakmadan,sadece ve sadece sınıfsal anlamada bulunduğu yerle kucaklaşmalar oluyorsa bunun adı soldur.

Bunun adı soldur çünkü, rengi,ırkı,inancı, inançsızlığı ne olursa olsun ister sosyalist ister komünist elli yıl sonra bir araya gelip tek bir çatı çatı altında buluşuyorsa bu saygı değerdir.

Bir insan açsa, mağdursa,ezilmiş psikolojisi bozulmuşsa,yıllarca ceberrut devletin dün de, bu gün de baskısını yemiş ve hala yiyorsa ve sığınacak bir liman arıyorsa bu liman HDP olabilir mi?

Bunun ilk işaretlerini 2011 genel seçimlerinde görmüştük.

Şİmdiyse BDP-HDP dayanışmasıyla (özellikle ittifak demedim) 81 ilde belediye başkan adayları çıkartılacak.

 Yani 61 ilde sol, sosyalist,komünist adaylar çıkacak ve batıdaki BDP nin tabanı olan Kürt seçmene orası adres gösterilecek.

Bilgisiz, cahil, toplumu okumaktan aciz siyasi yöneticiler hele hele bir de sosyal demokrat olduğunu iddia ederek ''Ne yapalım canım bu ilçe sünni İslam ve dindar ondan dolayı bize oy vermiyorlar'' aptallığına sığınarak partisini özellikle CHP'yi belli bir kıskacın içinde tutmalarını içime sindiremiyorum,isyan ediyorum.

Konuşunca, söyleyince,yazınca, anlatınca ''tu kaka-disiplinlik'' oluyorsun.

Bazı arkadaşların ''sus konuşma, söyleme'' suskunluğu ise beni daha da sinirlendiriyor.

Arkadaşlar bu kafalarla bu kadrolarla iktidar olunamıyor, yirmi yıldır bunu anlamadıysanız ne zaman anlayacaksınız?

Peki batıda ve orta Anadolu da,Karadeniz de HDP yani sınıfsal anlamda sosyalist sol kitlelerin oylarını alırsa bu oyların büyük bir çoğunluğu da CHP den giderse bunun sorumluluğunu kim alacak?

Söylenecek o kadar çok şey varki; parti üyeliğimiz ve sorumluluklarımız daha fazla konuşmamızı engelliyor.

HDP' nin tarif ettiği kitlenin yani sünni dindar Kürtlerin,başı kapalı kadınların,sosyal güvencesiz köle düzeninde çalışan binlerce kadın ve genç kızın böyle bir partiye oy verdiğinde ''Dindar oldukları için bize oy vermiyorlar'' diyen yöneticiler utanmayacaklar mı?

İşte CHP' nin en büyük problemi toplumsal olayları ve Türkiye insanını bu anlamda enine boyuna değerlendiremeyen tahlil edemeyen anlayışlar yüzünden iktidar olamıyor.

Kısacası ben solcuyum ben sosyal demokratım diyerek sol olunmuyor.

CHP kimliği ve üyesi olan bir yurttaş olarak elli yıldır bir araya gelemeyen solun bütün renklerini aynı çatı altına toplayan HDP nin önümüzdeki seçimlerde ne yapacağını merakla bekliyorum.

Bu hamleden ve bu bir araya gelişten aslan sosyal demokratlar ders çıkarabilir mi çok emin değilim.