Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Türkiye’nin terörle mücadelede attığı adımların meşru olduğunu söyledi.
Tarık Haşimi, TRT Haber’de yayınlanan bir programda Ahmet Böken’in sorularını cevapladı. Haşimi, “PKK’nın operasyonları Irak topraklarından yaptığı çok açık. Türkiye, Irak topraklarına elbet operasyon yapabilir. Ancak, gerektiği zaman ve sonuç alıncaya kadar. Koordineli bir şekilde.” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın, PKK’yı bitirmek için bu sefer çok kararlı olduğunu vurgulayan Haşimi, Türk hükümetinin, operasyonel anlamda bu sorunu çözmek için ciddi çabalar sarf ettiğini belirtti. PKK’nın eylemlerinin esef verici olduğunun altını çizen Haşimi, Türkiye’nin terörle mücadele konusunda attığı adımların meşru olduğunu kaydetti.

“PKK’NIN PARÇASI DEĞİLİZ, ONLAR SİZİN VATANDAŞINIZ”

Yaşanan acılardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Haşimi, kaygılı olduğunu vurguladı; bu sorunun Türkiye’nin iç meselesi olduğuna dikkat çekti ve “Biz PKK’nın bir parçası değiliz. Onlar sizin vatandaşınız.” dedi.

Haşimi, PKK sorununun çözülmesinde yapılan operasyonlar kadar, siyasi olarak da adımların atılması gerektiğini üzerinde durdu. Yapılacak olan yeni anayasada, siyasi olarak bazı olumlu adımların atılmasının PKK’nın dayanak noktalarını çökerteceğine işaret eden Haşimi, şu ifadeleri kullandı: “Çözüm için umutluyum. Bu sorunun çözümünde, Türkiye’nin oynayacağı bir rol, Irak’ın oynayacağı bir rol, Kürt yönetiminin oynayacağı bir rol ve PKK’nın oynayacağı bir rol var.”

“HUDUTLARIMIZI KORUYACAK BİRLİKLERİMİZ YOK”

PKK’nın Irak topraklarında bulunmasının Irak anayasasına aykırı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, ABD’nin Irak ordusunu ait özel birlikleri lağvettikten sonra, sınırlarını koruyacak birimlerinin olmadığını kaydetti. Anayasaya göre, kolluk kuvvetlerinin yalnızca şehirlerin güveliğinden sorumlu olduğunu anlatan Haşimi, “Sınırlarımızı koruyacak birliklerimiz şu an için yok. Ancak bu birliklerin ilerde oluşturulacağını düşünüyorum. O zaman kuzey ve güneydeki sınırlarımızı daha iyi koruyacağımıza inanıyorum.” dedi.

Haşimi, terör örgütü PKK’ya karşı Türkiye ile ortak operasyonlarda bulunup bulunmayacakları konusundaki tartışmalara da açıklık getirdi. Mevcut anlaşmaların ortak operasyon yapmaya olanak vermediğine değinen Haşimi, bu konuda Türkiye ile yeni anlaşmaların imzalanması gerektiğinin altını çizdi.



Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Suriye’de Esed rejiminin halkına karşı uyguladığı kanlı baskılarla ilgili de“SURİYE KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN UYGULADIĞI POLİTİKA İLE AYNI DÜŞÜNCEDEYİM” değerlendirmelerde bulundu. Suriye Başkanı Hafız Esad’ın halkına karşı uyguladığı baskıları eleştiren Haşimi, bu konuda Türkiye’nin Suriye’ye karşı uyguladığı politikayla aynı düşüncede olduğunu ifade etti. Suriye’ye benzer rejimlerin artık yeryüzünden silindiğine dikkat çeken Haşimi, Hafız Esad’ın, altın tepside sunulan reform yapma fırsatını eliyle teptiğini vurguladı. Suriye halkının değişim sonrasında daha zor bir sınav vereceğine de değinen Haşimi, şu uyarılarda bulundu: “Suriye halkı, yönetim modelinin ne olacağını şimdiden belirlemelidir. Farklı düşüncedeki insanlar bir araya gelerek etnik unsuru ön plana çıkarmadan şimdiden çalışmalara başlamalıdır.”