YALOVA, () – YALOVA’da, Kuşadası’ndaki bir çiftliğe götürülürken 3’ü telef olan, 30'u ise kurtarılan köpeklerin sahibine bin 346 lira para cezası kesildi. 9’u yavru olan köpekler barınakta bakıma alınırken, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ile şarkıcı Yonca Evcimik, Yalova’daki yetkilileri arayarak bilgi aldı.
İstanbul’daki çiftlikten Kuşadası’na götürülmek üzere Enver Kaçmaz yönetimindeki 50 DC 826 plakalı kamyona yüklenen 33 köpeği feribotta fark eden yolcular, durumu polise bildirdi. Yapılan ihbar doğrultusunda Yalova-Bursa karayolu üzerindeki bir benzin istasyonunda polis ekipleri uygulama yaptı. Uygulamada kamyonu kontrol eden ekipler, kasa içerisinde köpekleri gördü. Köpeklerden 3'ü aşırı sıcaktan telef olurken, 30 köpek ise telef olmaktan son anda kurtarıldı.
Yalova İl Gıda, Tarım ve Havyacılık Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada, kamyon kasasındaki 33 köpekten 3’ünün boğularak öldüğü ve gömüldükleri bildirildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün ise konu üzerinde hassasiyetle çalıştığı belirtildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesi tarafından köpeklerin sahibi Bekir Işıldak'a nakil şartlarının uygun olmaması ve eksik evrak beyanı nedeniyle 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Kanunu’nun 36'ncı maddesi kapsamında bin 346 liralık idari para cezası kesildi.
Diğer yandan Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün de 5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu’na göre yasal işlem başlatıldı.
Sağ kalan 9'u yavru 30 köpek, ilk olarak Çınarcık Belediyesi Hayvan Barınağı’na götürüldü. Burada ilk müdahalesi yapılan hayvanlardan bir bölümü ise yapılan işlemlerin ardından yer yetersizliği nedeniyle Çınarcık’tan Yalova Belediyesi Hayvan Barınağı’na nakledildi. Bakıma alınan köpeklerin, eksik evrakların tamamlanmasının ardından uygun koşullarda nakledilmelerini sağlayacak aracın temini şartıyla sahibine teslim edileceği öğrenildi.
Bu arada, HAYTAP yetkilileri ve şarkıcı Yonca Evcimik’in de hayvanların durumuyla yakından ilgilendiği öğrenildi. İlgili kurum ve kuruluşları telefonla arayan Evcimik, köpeklerin son durumuyla ilgili bilgi aldı.

FOTOĞRAFLI