SEÇİM güvenliği bölge toplantısının 4'üncüsü, İçişleri Bakanı Selami Altınok başkanlığında Van'da yapıldı.
Van Valiliği'nde yapılan toplantıya İçişleri Bakanı Selami Altınok, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Hakkari Valisi Yakup Canpolat, Muş Valisi Saddar Yavuz, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Van, Hakkari, Bitlis ve Muş İl Jandarma Komutanları ile emniyet müdürleri katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı toplantı öncesi bina çevresine sinyal kesici jammerler yerleştirilirken, ses sistemi de kapatıldı. Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Selami Altınok, seçim sürecinin demokratik olgunluk içinde geçmesi için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.
BİRLİK BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR
Türkiye'nin zor ve stratejik coğrafyalardan birinde bulunduğunu belirten İçişleri Bakanı Altınok, bölgedeki istikrarsızlıkların Türkiye'yi de etkilediğini söyledi. Türkiye'nin çevresinde savaşlar olduğuna dikkat çeken Bakan Altınok, "Yanı başımızda, sınırlarımızın bittiği yerde savaşlar var. Milyonlarca insan evini, yurdunu geride bırakarak ülkemize sığınıyor. Bu insanlar Türkiye'yi bir istikrar adası, sığınılacak güvenli bir liman olarak görüyorlar. Bu zor coğrafyada sağlam durabilmek için, birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Millet olarak, sınır ülkelerinde yaşanılan sıkıntıları görüp, her türlü hile ve tuzağın farkında olmalıyız" dedi.
İSTİKRAR ORTAMININ DEVAMI İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ
Türkiye'de istikrar ortamının devamı için her türlü tedbiri aldıklarını belirten Bakan Altınok, "Komşu ülkelerde yaşanılan sıkıntılara rağmen, bölücü terör örgütü ve onun destekçileri, bir yerlere söz vermişçesine ülkemizin huzur ve güvenliğini hedef almışlardır. Düzenledikleri kalleşçe saldırılarla, milletimizin namus ve şerefini korumak için görev yapan, mukaddesatımızın şanlı bekçisi kahraman askerimizi, polisimizi şehit ediyorlar. Binaları, araçları ve iş makinalarını yakıp, yağmalıyor, milli servetimize zarar veriyorlar. Eli kalem tutacak çocukların ellerine silah veren bu vahşet şebekeleri, sokaklara hendekler kazıyor, patlayıcı düzenekleri kuruyor, tehditle ve baskıyla bölgede yaşayan insanların hayatlarını yaşanmaz hale getiriyor, bu aziz milleti, yıldırmaya, bölmeye, ateş çemberinin içine çekmeye çalışıyorlar. Bütün bu saldırılar karşısında ülkemizde güven ve istikrar ortamının devam etmesi için, her türlü tedbiri alıyoruz. Ülke olarak, huzurdan ve kardeşlikten rahatsız olanlar karşısında cesur ve kararlı bir duruş sergiledik, sergilemeye devam edeceğiz. Güvenlik güçlerimiz, ülkeyi kargaşa ve şiddet sarmalına çekmeye çalışan, terör örgütü ve yandaşlarına karşı, büyük bir fedakarlık ve özveriyle, gerek sınır ötesinde, gerekse sınırlarımızın içinde, kahramanca mücadele veriyorlar" dedi.
BU MÜBAREK TOPRAKLARI NAMERDE ÇİĞNETMEYİZ
Milletin canı ve malının aziz olduğuna dikkat çeken Bakan Altınok, şöyle konuştu:
"Bunları ne pahasına olursa olsun koruyacağız. Bizler vatanımızı ve milletimizi korumak için şehadet şerbetini içen, 34 ülkede 78 şehitliği olan bir ecdadın torunlarıyız. Son kalemiz olan bu mübarek toprakları namerde çiğnetmeyiz. İnancımız, düşüncemiz, yaşam biçimimiz ve etnik kökenlerimiz ne olursa olsun, unutmayalım ki millet olarak kaderimiz birdir. Ortak geçmişimiz ve ortak geleceğimiz vardır. Bizim, toprağımızda, suyumuzda, havamızda dostluk, kardeşlik vardır. Hiçbir güç, birlik ve beraberliğimizi bozamayacak, bizleri birbirimizden ayıramayacaktır. Bu millet hazırlanan tuzaklara düşmeyecek, birbirine daha çok bağlanacaktır. Hep birlikte, ülkemize ve insanımıza oynanan oyunları bozacak, bu oyunları oynayanları tarihin karanlıklarına  gömeceğiz. Terör ve terör örgütüyle mücadelede bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Terörle mücadele, hukukun çizdiği sınırlar içerisinde ve demokratik yöntemlerle yapılacaktır. Hiçbir şekilde demokratik kazanımlardan, hak ve özgürlüklerden taviz verilmeyecektir. Devletimiz, terörle mücadelede meşruiyet zeminini asla kaybetmeyecektir."
DEVLETİN GÖREVİ HUZUR VE GÜVENLİĞİ SAĞLAMAKTIR
Huzur, güven ve istikrarın olmadığı yerde gelişme ve kalkınmanın olmayacağını anlatan Bakan Altınok, böyle ortamlarda geleceğe umutla bakılamayacağını söyledi. Devletin öncelikli görevinin huzur ve güvenliği sağlamak olduğunu ifade eden Bakan Altınok, şunları söyledi:
"Bu bakımdan, 1 kasım 2015 tarihinde yapılacak olan seçimlerinin, güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Halkımızın iradesinin hiçbir baskı ve etki altında kalmadan hür bir şekilde sandığa yansıması için, çalışmalarımızı büyük bir titizlikle devam ettiriyor, her türlü güvenlik tedbirini alıyoruz. Seçim sürecini, demokrasimize yaraşır bir şekilde, tartışmasız, nizasız ve huzur içinde geçirmek, siyasi partilerin ve adayların hür ve demokratik bir ortamda, kanunlar çerçevesinde propaganda ve benzeri seçim çalışmalarını yapmalarını temin etmek, seçmenlerin ise oylarını hiçbir baskı altında kalmadan serbestçe kullanmalarını sağlamak, şüphesiz bakanlık olarak bizlerin en önemli önceliğimizdir. Bu sürecin işleyişindeki sıhhat derecesi aynı zamanda demokrasinin gelişmişlik seviyesinin de bir göstergesidir. Haklı bir gururla ifade edebiliriz ki, bu anlamda ülkemiz, birçok ülkeye örnek olacak düzeyde bir sisteme ve uygulama tecrübesine sahiptir. Seçimlerin yargının yönetim ve denetimi altında yapılması ilkesi anayasa hükmü haline getirilmiştir. Dolayısıyla seçim işlemlerini belli bir düzen içinde yapma ve yaptırma görevi yüksek seçim kurulu ile il ve ilçe seçim kurullarına aittir. Ancak, kamu güvenliği ve huzurunun sağlanması ile kanun dışı eylem ve işlemlerin önlenmesi bakanlığımızın görevi olup, bu önemli görev, mülki idare amirlerimiz ve güvenlik kuvvetlerimiz eliyle yerine getirilmektedir. Bu doğrultuda , bakanlık olarak, seçim sürecinin tam bir tarafsızlık ve güven içerisinde yürütülmesini sağlayarak, ülke genelinde yaklaşık 54 milyon 75 bin 851 seçmenle birlikte bugün toplantıya katılan dört ilimizde bulunan 1 milyon 161 bin 816 seçmenin, hiçbir baskı ve yönlendirmeye maruz kalmadan, hür iradesini sandığa yansıtabilmesi için çalışıyoruz. Seçim döneminde güvenlikle ilgili konuların takibi amacıyla emniyet genel müdürlüğü, jandarma genel komutanlığı ve bakanlık afet acil durum yönetim merkezinde seçim harekât merkezleri oluşturulmuştur."
İçişleri Bakanı Selami Altınok'un konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

FOTOĞRAFLI