Nursima KESKİN/ERZURUM,() - ERZURUM'da, kırmızı ışıkta durmayan özel halk otobüsünün altında ezilerek yaşamını yitiren üniversite öğrencisi 17 yaşındaki Mukaddes Yasan için artan tepkiler üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ulaşımda radikal kararlar aldıklarını ve en kısa sürede uygulamaya koyacaklarını söyledi. Sekmen, "Belediye dahil özel halk, servis ve minibüs taşımacılığında halkıma zulüm edenlerin, kural tanımazların ve trafik canavarlarının bütün haklarını elinden alıp, ulaşım hizmetlerinden men edeceğim. Kural tanımazlara artık geçit yok" dedi.
Cumhuriyet Caddesi'nden gelerek Yakutiye Belediyesi önündeki kavşakta 25 Mart akşamı Ali Ravi Caddesi'ne dönen Muammer Özkan yönetimindeki 25 H 0019 plakalı özel halk otobüsü kırmızı ışıkta durmayınca caddeyi geçmek isteyen Mukaddes Yasan ve Elif Çelebioğlu'na çarptı. Yayalar için yanan yeşil ışıkta geçerken otobüsün altında kalan Mukaddes Yasan olay yerinde yaşama veda ederken, arkadaşı Elif Çelebioğlu kazayı hafif yaralı olarak atlattı. Mukaddes Yasan'ın cenazesi arkadaşlarının ve ailesinin gözyaşları arasında Muş'ta toprağa verilirken, kaza anında cep telefonuyla konuştuğu MOBESE kameraları tarafından tespit edilen otobüs sürücüsü Muammer Özkan tutuklanarak cezaevine gönderildi.
SESSİZ ÇIĞLIK: KORNALAR SUSSUN MUKADDES UYUYOR
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri dün Dekanları Prof. Dr. Uğur Yavuz'ya birlikte 'Sezsiz çığlık' eylemi yaptı. Yakutiye Kent Meydanında toplanan öğrenciler, kaza yerine karanfil bıraktı. Ulaşım sektöründe yaşanan sorunlarla yakından ilgileneceklerini belirten İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, "Öncelikli olarak üniversite öğrencileri bize emanettir" dedi. Halkla İlişkiler ve Tanıtım 1'inci sınıf öğrencisi Mukaddes Yasan'ın arkadaşlarından Muhammed Güneş, "Bu sessiz çığlığımız tüm insanlığadır. Lütfen herkes bu tür olayların yaşanmaması için dikkatli olsun. Bizler hepimiz birer Mukaddesiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından 'Kornalar sussun Mukaddes uyuyor', 'Gurbete ölmeye gelmedik', 'Hayaller diploma kefen değil', 'Trafik canavarı olmayın', Analar ağlamasın' dövizleri eşliğinde Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültkesi önüne kadar yürüdüler. Mukaddes'in sırasına kırmızı karanfiller bırakan öğrencilerden bazıları gözyaşlarını tutamadı. Öğrenciler, ayrıca başka Mukaddes'ler ölmemesi için bir imza kampanyası da başlattı.
BAŞKAN SEKMEN KARARLI
Mukaddes Yasan'ın ölümünün ardından gösterilen tepkiler üzerine ulaşımda radikal kararlar aldıklarına dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bundan böyle 175 belediye ve özel halk otobüsünün GPRS aracılığı ile toplu taşım araçlarının 3'er kamera ile izleneceğini bildirdi. LCD monitörlerle sesli ve yazılı uyarıların yapılacağını anımsatan Sekmen, sürücüler için hazırladıkları 'Ceza ve Denetim Sistemi'ni bir hafta sonra uygulamaya koyacaklarını belirtti. Ceza puanı 100 olan şoförlerin ulaşım hizmetlerinden men edileceğini vurgulayan Mehmet Sekmen alınacak önlemlerle ilgili olarak şunları söyledi:
"Erzurum'da yaşayan vatandaşların başına gelen her olay benim yüreğimi, canımı acıtır. Hayatının baharında olan Mukaddes'in ölümünden duyduğum üzüntüyü tarif etmek mümkün değil. Kısa bir süre sonra kablosuz internet bağlantısı bütün taşıtlarda kullanılacak. Yolcuların şikayetleri kablosuz internet sayesinde otobüs ya da minibüs seyir halindeyken anında Araç Takip Merkezi'ne iletilecek. Yeni geliştirilen bu sistemle birlikte bütün şoförleri eğitimden geçireceğiz. Psikoloji, sosyoloji, davranış bilimi, görgü kuralları ve teknik içerikli eğitimler sonrası şoförlere belge vereceğiz. Belediyenin sertifika ve izni olmadan hiçbir şoför bundan böyle kentin toplu ulaşımında görev yapamayacak. Belediye dahil özel halk, servis ve minibüs taşımacılığında halkıma zulüm edenlerin, kural tanımazların ve trafik canavarlarının bütün haklarını elinden alıp, ulaşım hizmetlerinden men edeceğim. Kural tanımazlara artık geçit yok. Bu şehirde hiçbir unsur, halkımın ulaşım haklarını engelleyemez."

FOTOĞRAFLI