Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR'in Eskiizmir semtinde, iki yıl önce, polis ekip otosuna çarpan ehliyetsiz sürücü Erhan Barlak'ın ağabeyi Emrah Barlak'ı çıkan tartışmada tabancayla vurarak öldürüp, 4 kişiyi de yaraladığı iddiasıyla tutuklu yargılanan polis memuru İmran Kahya toplam 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar sonrası Barlak'ın yakınları tepki gösterdi, abla Dilek Barlak baygınlık geçirdi. Baba Nusrettin Barlak, "Bu ülkede adalet yok. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğim" dedi.
İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında, 'kasten adam öldürme' suçundan müebbet, 'kasten yaralama' suçundan 25 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan sanık polis memuru İmran Kahya, avukatları Tolgu Yurdakul ve Percin Uzun ile müşteki sanıklar, başka suçtan tutuklu Erhan Barlak ile tutuksuz sanık Faruk Karhan, ölen Emrah Barlak'ın annesi Gülpaşa Barlak, babası Nusrettin Barlak, ablası Dilek Barlak, avukatları Nergiz Tuba Aslan, Aykut Dikencik, Süphan Erkan ve Fatma Demirel katıldı. Geçen çarşamba günü tarafların son iddia ve savunmalarını alan Akar Karasu başkanlığındaki mahkeme heyeti, bugün yapılan duruşmada kararı açıkladı.
SON SÖZLERİNİ SORDU
Mahkeme Başkanı Akar Karasu, katılan sanık Erhan Barlak'a son savunmasını sordu. Barlak, ağabeyinin yaralandığını görünce yanına gittiğini, yaralayan polis memuruna ellerini açarak, “Sen ne yaptın" demesi üzerine sanık polisin kendisine de 4 el ateş ettiğini, sanıktan şikayetçi olduğunu, kendisinin de beraatini talep ettiğini söyledi. Sanık İmran Kahya ise eski savunmalarını tekrar ettiğini, takdiri mahkemeye bıraktığını belirtti.
11 YIL 8 AY CEZA ALDI
Mahkeme heyeti, sanık İmran Kahya'ya, Emrah Barlak'ı kasten öldürmekten önce müebbet hapis cezası verdi. Haksız tahrik, fiilin olası kasıtla işlenmiş olması, pişmanlık ve iyi hal indirimleri yapılarak bu ceza 8 yıl 4 aya düşürüldü. 
Erhan Barlak'ı kasten silahla yaralama suçundan ise 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Heyet, Faruk Karhan'ı kasten silahla yaralama suçundan da Kahya'ya önce 1.5 yıl cezaya hükmetti. Haksız tahrik, iyi hal ve pişmanlık indirimleriyle bunu 7 ay 15 güne indirdi. Bu cezayı erteledi. Mağdurlar Seyyid Ekinci ve Halil Altın'a karşı kasten silahla yaralama suçundan sanık polise önce 6'şar ay, ardından haksız tahrik, iyi hal ve pişmanlık indirimleriyle 2 ay 15'er gün olmak üzere toplam 5 ay hapis cezası vererek bu cezaları erteledi. Böylece sanık İmran Kahya, toplam 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme heyeti, katılan müşteki sanıklar Erhan Barlak'a, 4 polise hakaret ve zincirleme tehditten 3 yıl 5 ay 3 gün, Faruk Karhan'a görevi yaptırmamak için direnmekten 1 yıl 10 ay hapis cezası verdi.
“ŞOV YAPMAYIN" GERGİNLİĞİ
Duruşma sonrası Barlak'ın kardeşi Dilek Barlak, karara tepki göstererek, “Bu adalet mi, bir can ölmüş, karşılığı bu mu?" diye bağırınca, görevli çelik kuvvet polislerinden birinin “şov yapma" sözü üzerine ortalık gerildi. Bu sırada bayılan Dilek Barlak'a adliyenin sağlık ekipleri müdahale etti.
KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ
Daha sonra, ölen Emrah Barlak'ın anne ve babası, Baran Tursun Vakfı, Mazlum-Der ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi bir grup, adliye önünde açıklama yaptı. Avukat Nergiz Tuba Aslan, verilen cezanın işlenen suça karşılık çok az olduğunu, adaletsiz bir karar verildiğini, hukukun hiçe sayıldığını, davanın başından beri bir kurgu yapılarak bu kararın çıktığını savundu. Avukat Aykut Dikencik, bu kararla ailenin acısının daha da katlanarak büyüdüğünü, cezanın üst sınırdan verilmesi gerekirken, mahkeminin bütün indirimleri uygulayarak sanığı kayırdığını belirtti. Dikencik, kararı temyiz edeceklerini de belirtti.
AİHM'E BAŞVURACAĞIM
Baba Nusrettin Barlak, “Gerekirse son donumu satacağım, önce Yargıtay, daha sonra Anayasa Mahkemesi, en son da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım. Bu davanın peşini sonuna kadar bırakmayacağım. Burada adalet yok. Bizim canımız gitti. Bir oğlum öldü, diğerleri ölü gibi. Beni de öldürsünler" diyerek isyan etti.
OLAY NASIL OLMUŞTU?
Olay, 12 Ağustos 2012 tarihinde 9781 sokak ile 3800 sokak kesişiminde gündüz meydana geldi. Asayiş şubede görevli ekip otosu, iddiaya göre, devriye görevini yaptıktan sonra yol kenarına park etti. Bu sırada, ehliyetsiz olan Erhan Barlak'ın kullandığı 09 YG 987 plakalı otomobil, Ünal Basmacı'nın kullandığı 35 A 1378 plakalı ekip otosuna çarptı. Ekip otosundan inen polis memurları, tutanak tutmak istedi. Ceza yazılmasına engel olmak isteyen Erhan Barlak, yanındaki ağabeyi Emrah Barlak ve Faruk Karahan ile polis memurları arasında tartışma başladı. Arbede sırasında, polis memurları biber gazı sıktıktan sonra havaya ateş etti, Erhan Barlak ve 2 kişi ise sandalyeyle üzerlerine yürüdü. Polis memuru İmran Kahya, meslektaşına sandalyeyle saldırıldığını görünce silahını tekrar ateşledi. Bu sırada Emrah Barlak karnından, kardeşi Erhan Barlak ve Faruk Karahan bacaklarından yaralandı. Yoldan geçen Halil Altın da seken kurşunla hafif yaralandı. Yaralılardan Emrah Barlak kaldırıldığı hastanede öldü. Olayın ardından Cinayet Büro Amirliği tarafından gözaltına alınan polis memuru İmran Kahya, açığa alınıp tutuklandı. Soruşturmayı yürüten savcı, kasten adam öldürme ve kasten yarama ile suçlanan polis memuru İmran Kahya'nın yanı sıra Erhan Barlak'a 'zincirleme olarak kamu görevlillerine görevlerinden dolayı alanen hakaret' , 'zincirleme tehdit' ve 'kişinin yerine getirdiği kamu görevleri nedeniyle yaralamaya teşebbüs' suçlarından 2 yıl 9 ay ile 9 yıl arasında hapis, Faruk Karhan'a da 'kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle basit yaralama' suçundan 2- 5 yıl arasında ceza talebiyle dava açtı.

FOTOĞRAFLI