Ali Ekber ŞEN/MERSİN, () - MERSİN'in Tarsus İlçesi'ndeki belediye mezbahanesinde 2009'dan itibaren 'Kaçak kesim, sanal kesim, küpesiz kesim, pasaportsuz kesim, hastalıklı kesim' yoluyla büyük rant sağlandığı iddiasıyla soruşturma derinleştiriliyor.
Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne ekim ayında bir çuval dolusu evrak ile birlikte imzasız ihbar mektubu gönderildi. Tarsus Belediye Mezbahanesi'nde yıllardır sanal ve kaçak kesim ile büyük rant sağlandığı öne sürülen iki sayfadan oluşan ve el yazısıyla kaleme alınan mektupta olayın boyutunun büyük olduğu, kesilerek piyasaya sürülen etler içinde pasaport ve küpesi olmayan hayvanlar olduğu iddia edildi.
BAKANLIK VE BELEDİYE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
Çok ciddi iddiaların bulunduğu mektupla birlikte gelen çuval içerisindeki evraklarda ön inceleme yapan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri Cumhuriyet Savcısının bilgisi dahilinde mezbahaneyi basarak tüm evraklara ve bilgisayar kayıtlarına el koydu. Bilgi verilmesi üzerine Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi de idari soruşturma başlattı.
DAİRE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde ise kendi içinde başlattığı soruşturma sürüyor. Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz'ın talimatıyla Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca yürütülen kapsamlı idari soruşturmada ilk etapta Veteriner Hizmetleri Daire Başkanı Güven Çakır aralık ayında görevden alınırken, yaklaşık 20 taşeron çalışanının da işine son verildi. Teftiş Kurulu Başkanı Salih Sığırcıkoğlu, idari soruşturmanın kapsamlı bir şekilde sürdüğünü ifade etti.
KOYUN, TOSUNA DÖNÜŞMÜŞ
Başlatılan çifte soruşturmada el konulan belgelerin yapılan incelemesinde, kayıtların adete bir bakkal defteri gibi tutulduğu belirlendi. Takvim yapraklarına kesimlerle ile ilgili el yazıları ile tutulmuş notlar da inceleniyor. Yapılan soruşturmada küpesiz ve pasaportsuz hayvanların nasıl kesildiği, kesilen hayvanların küpelerinin nerede muhafaza edildiği, bu güne kadar kesilen hayvanların küpelerinin miktarının ve akıbetlerinin de ne olduğu sorularına da yanıt aranıyor. Sanal kesimin yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa ne kadar olduğuna da cevap aranacak olan soruşturmada, küpe kaydı koyunların tosuna dönüştüğü, tosuna dönüştükten sonra ise 'Hastalıklı' diye tutanak tutulup imha edilmiş gibi gösterilip, parasının da devletten ayrıca alınıp alınmadığı da araştırılıyor. Yapıldığı öne sürülen usulsüzlüklerde 'Hastalıklı' diye not düşülen hayvanların imhasının nasıl yapıldığı, kaydının tutulup tutulmadığı da araştırılan iddialar arasında yer alıyor. Hastalıklı etlerin imha edilmeyip piyasaya sürülmesi iddialarının da araştırıldığı belirtiliyor.
HİJYENİK DEĞİL RAPORU
Öte yandan söz konusu mezbahaneyle ilgili 4 Ağustos 2015'te Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde görevli Gıda Teknikeri Fatma Karaman tarafından denetleme yapılarak bir rapor hazırlandığı ortaya çıktı. Raporda mezbahanenin hijyen şartları taşımadığı gibi ilkel koşullarda faaliyet sürdüğü izlenimi verdiği vurgulanarak belirlenen eksiklikler 14 madde halinde sıralanıp çözüm önerilerine de yer veriliyor.

FOTOĞRAFLI