DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde LPG yüklü tankerin dün gece devrilip infilak ettiği, 2 yolcu otobüsü ve 1 aracın da alevlerin arasında kaldığı kazada, ağır yaralanan 38 yaşındaki Fikri Tertip öldü. Kazada yaralanan 66 kişinin tedavileri hastanelerde sürerken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Bingöl karayolu üzerindeki Tuzlaköy yakınlarında seyir halinde olan 27 L 6620 plakalı LPG yüklü tankerin sürücüsü F.Y., direksiyon hakimiyetini kaybedince, araç yoldan çıkıp devrildi. Saat 23.40'da meydana gelen kazada, o sırada Diyarbakır'dan Bingöl'e giden ve sürücülerinin kimliği belirlenemeyen 21 GS 235 ve 31 SV 814 plakalı yolcu otobüsleri de olay üzerine durdu. Bu sırada tankerin sürücüsü F.Y., otobüsteki yolcular tarafından araçtan çıkarıldı.

SIZAN GAZI FARKETTİ

Tankerin devrilmesiyle gaz sızıntısını fark eden sürücü F.Y., çevrede bulunanları uyararak, bölgeden uzaklaşmalarını istedi. Bu sırada yolcu otobüsünde bulunan yolcular da yoğun gaz kokusu nedeniyle araçlardan inip bölgeden uzaklaşmak isterken, tanker büyük gürütüyle infilak etti.
Şiddetli patlamayla birlikte alevler yaklaşık 150 metre uzaklıkta bulunan iki otobüs ve 1 hafif ticari araca sıçrarken, yol üzerinde bulunan yolcular da alevler içinde kaldı. Karayolu üzerinde can pazarı yaşanırken, patlamayı duyan Tuzlaköy sakinleri de olay yerine giderek, yaralıları yardım etmeye başlayıp, durumu 112 acil ve ilgililelere bildirdi.

AMBULANSLAR KAZA YERİNE SEVKEDİLDİ

Diyarbakır başta olmak üzere bölgeye çevre il ve ilçelerden çok sayıda ambulans, itfaiye araçları sevk edilirken, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'ndan da iki helikopter ve askerler gönderildi. Yaralılar, ambulans ve araçlarla Diyarbakır ve çevre il ve ilçelerdeki hastanelere taşındı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne acil durum ilan edilip ilgili doktorlar göreve çağırıldı. Diyarbakır Valiliği de kriz masası oluşturdu. Vücutlarında ağır yanıklarn oluşan yaralıların hastanelere taşınmasının ardından Sağlık Bakanlığı'ndan ambulans uçak ve helikopter istendi. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, ambulans uçak ve karayoluyla Malatya, Erzurum, Ankara, Şanlıurfa, Batman ve Elazığ'daki hastanelere sevk edildi.
Yaralılardan durumu ağır olan Fikri Tertip, tedavi gördüğü Diyarbakır'daki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sabaha karşı hayatını kaybetti. Kazada yaralanan 20'si ağır toplam 66 kişinin tedavileri hastanelerde sürüyor.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, yaptığı yazılı açıklamada kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. LPG yüklü tankerin yan devrildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"LPG tankerinden, yaklaşık 500 m² alana gaz sızıntısı meydana geldiği, bu sırada Diyarbakır'dan Bingöl ili istikametinde gitmekte olan iki yolcu otobüsünün içinde bulunan yolcuların olay yerindeki yoğun gaz nedeni ile araçlardan inip geriye doğru uzaklaştığı esnada büyük bir patlama meydana geldiği iddiaları kapsamında Lice Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2014/910 soruşturma numarası ile adli soruşturma başlatılmakla. Meydana gelen patlamada 66 vatandaşımız yaralanmış 1 vatandaşımız da hayatını kaybetmiştir. Yaralılar Diyarbakır ve çevre illerdeki hastanelerde tedavi altına alınmıştır. Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'nca olay yerinde bilirkişi heyeti ile keşif icra edilerek bilirkişi raporu alınması, olayın tanıkları ve mağdurlarının ifadelerinin tespiti ile delillerin toplanması yönünde sürdürülen çalışmalar devam etmekte olup; Lice Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna bilgi verilecektir."
Lice'de yaşanan tanker faciasının ardından sabah saatlerinde karayolu kontrollü olarak açıldı. Askerlerin güvenlik önlemlerini sürdürdüğü bölgede, karayolu itfaiye ekipleri tarafından temizlendi.