Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin vurulduğu yerden dün toplanan 43 parça delil içinde bulunan ve çamurlu durumdaki mermi çekirdeğinin incelenmesi sürüyor. Bu arada kimliği tespit edilen diğer PKK'lının kimlerle bağlantı halinde olduğuna ilişkin istihbarat birimlerinin çalışmaları devam ediyor.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin çıkan çatışmada hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma kapsamında dün olay yerinde tespit edilerek numaralandırılan 83 parça delilden ele geçirilen 43 parçanın tasnif çalışması bugün emniyet birimleri tarafından yapıldı. Yetkililer, elde edilen 43 parça delilin çoğunun boş kovan olduğunu, bu kovanların atılan silahların tespiti amacıyla kriminal incelemeye alındığını söyledi.
BİR MERMİ ÇEKİRDEĞİ BULUNDU
Olay yeri inceleme çalışması sırasında toplanabilen deliller arasında bulunan ve çamura bulanmış bir mermi çekirdeğinin ise özel incelemeye alındığı öğrenildi. Yetkililer, 9 milimetre çapında olan bu çekirdeğin Tahir Elçi'yi vuran mermi olması ihtimaline karşı incelemelerin sürdüğünü söyledi. Uzmanlar bulunan çekirdeğin çamura bulanması nedeniyle titiz bir teknik çalışmadan geçirilmesi gerektiğini belirtti. Yapılan incelemede çekirdek üzerinde bulunan lekelerde kan izi tespit edilmesi durumunda, bu izlerin Tahir Elçi'nin kan örneği ile DNA karşılaştırmasına tabi tutulacağı kaydedildi. Adli uzmanlar bulunan mermi çekirdeği üzerinde, Tahir Elçi'den alınan kan örneği ile DNA eşleşmesi sağlanması halinde bu sonuçların PKK'lıların yere attığı tabanca ve olay yerinde polislerin ateş ettiği tabanca ile karşılaştırılacağını ve merminin hangi silahtan atıldığının tespit edilebilmesinin mümkün olacağını vurguladı. Adli uzmanlar elde edilen diğer delillerin de kriminal incelemesinin titizlikle yapıldığını kaydetti.
TELEKOM GÜVENLİK KAMERASINDA GÖRÜNTÜ BULUNAMADI
Bu arada savcılık, çok önem gösterdiği ve Tahir Elçi'nin vurulma anını kaydetmiş olabileceği tahmin edilen Sur İlçesi Telekom binasındaki güvenlik kamerasının görüntüleri ilk incelemeden geçirildi. İçinde istihbarat ve terörle mücadele uzmanlarının da bulunduğu bir polis heyetince yapılan ilk incelemede Telekom binasının kamera kayıtlarında Tahir Elçi'nin vurulduğu anına ilişkin şu ana kadar bir görüntü tespiti yapılamadığı öğrenildi. Yetkililer, bölgede bulunan Sur Kaymakamlığı Gençlik Merkezi ve bazı işyerlerine ait kamera kayıtlarının da incelenmesine devam edildiğini söyledi. Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayını inceleyen emniyet yetkilileri polisleri şehit ettikten sonra kaçan iki PKK'lının irtibat halinde olduğu 3'üncü bir kişinin olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor. Taksi ile Balıkçılarbaşı meydanına gelen iki şüpheliyi burada başka bir kişinin karşılayabilmesi durumunun da titizlikle incelendiğini belirten yetkililer, şüphelilere yardım eden 3'üncü bir kişi varsa bunun da kamera kayıtlarından tespit edilmesi için çalışma sürdürüldüğünü söyledi.
BAĞLANTILARI ARAŞTIRILIYOR
Bu arada taksi ile Balıkçılarbaşı meydanına gelen PKK'lılardan ikincisinin de kimliğinin tespit edildiği öğrenildi. İki polisi şehit eden Mahsun Gürkan'ın dayısının oğlu olduğu belirlenen ikinci şüpheli Uğur Yakışır'ın bağlantılarının tespit edilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Yetkililer, her iki PKK'lının yakın çevresi ve irtibatlı olduğu kişilerin tespiti için de MİT ve jandarma birimleri ile ortak çalışmalar yapıldığını söyledi. Yetkililer, yaralı olarak kaçtıkları belirtilen PKK'lıların Sur İlçesi'nden çıkıp çıkmadıklarının tespit edilemediğini kaydeden kaynaklar, bu konuda istihbarat çalışması yapıldığını kaydetti.