Felat BOZARSLAN/ ERBİL, ()-SURİYE'de Kürt Demokratik Birlik Partisi lideri Mihyeddin Şeyh Ali, Türkiye’nin tampon bölge talebine ilişkin yaptığı açıklamada Suriye’de tek bir Mehmetçiğin burnunun bile kanamasını istemediklerini belirterek, "Türkiye veya başka ülkelerin ordularının Suriye'ye girmesi yanlıştır. Biz daha fazla kan dökülmesini istemiyoruz" dedi.
Suriye’nin kuzeyindeki bazı Kürt partilerinin Erbil anlaşması ile kurduğu Suriye Kürt Yüksek Konseyi üyesi Mihyeddin Şeyh Ali, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin daveti ile geldiği Erbil’de bir dizi temaslarda bulundu. Kürt Yüksek Konseyi’nin en güçlü partilerinden olan Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi lideri Mihyeddin Şeyh Ali, 'ya yaptığı açıklamalarda Suriye’nin Türkiye ile 910 kilometre sınırı olduğunu ve Kürtlerin yaşadığı 3 bölgenin de Türkiye sınırında olduğunu belirterek, "Suriye halklarının başkaldırısına baktığımızda Türkiye’nin biraz aceleciliği var. Maalesef daha çok Suriye’nin siyasi İslam tarafını desteklediler. Türkiye’nin ­Suriye’de tüm gruplara aynı mesafede olması lazım" dedi.
"IŞİD IRAK VE SURİYE ORDUSUNUN SİLAHLARIYLA SALDIRIYOR
IŞİD’in Kobani’de Kürtlerden intikam almak istediğini vurgulayan Şeyh Ali, "2 ordunun silah, tank ve toplarıyla; Irak ve Suriye ordusunun silahları ile Kobani’yi kuşatmışlar. Şengal gibi katliam yapmak istiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nden, Ahmet Davutoğlu’ndan, Recep Tayyip Erdoğan’dan, diğer partilerden ve sivil kurumlardan Kobani halkıyla dayanışmalarını istiyoruz. Bu gaddar ve zalim saldırılara karşı acilen dayanışma istiyoruz. Katliamlardan önce olsun istiyoruz" dedi.
"TÜRKİYE IŞİD İDDİALARINA LAYIK DEĞİL"
IŞİD’e karşı savaşan gücün YPG olduğunu söyleyen Şeyh Ali, "Biz insani yardım ve yaralıların tedavisinde YPG ve savaşan tüm güçlerle dayanışma istiyoruz. Dünyadaki gazeteciler, televizyonlar, ajanslar Türkiye’nin IŞİD’e destek olduğunu söylüyor. Bu benim zoruma gidiyor. Türkiye buna layık değil" diye konuştu. Şeyh Ali Türkiye'de YPG yaralılarının da tıpkı IŞİD yaralıları gibi tedavi edilmesini istedi.
Türkiye’deki çözüm sürecini gönülden desteklediklerini ifade eden Şeyh Ali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şovenist ve Kürt düşmanı olmadığını belirtti.
SURİYE’DEKİ KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ BİRLİKTEN GEÇER
Türkiye’nin bundan sonra Suriye sorunundaki rolünün daha hassas olduğunu ifade eden Mihyeddin Şeyh Ali, "Suriye krizinin çözümü siyasidir. Türkiye hükümeti Suriye krizinin barışçıl çözümünü öngören Dimistora projesine sahip çıkmalı. Suriye içinde ve dışındaki güçler de Baas rejimini diyalog masasına gelmesi için zorlamalıdır. Bu adımlar atıldığında IŞİD, Nusra, El Kaide’nin önündeki yol kapatılırsa yeni bir sayfa açılır ve dönüşüm olur. Biz NATO ve Amerika’nın Şam’a gelip, Beşar Esad’ın üslerini bombalayıp Suriye’ye demokrası getireceğine ve Kürtlerin haklarına kavuşacaklarına inanmıyoruz. Suriye’deki Kürt sorununun çözümü Suriye’nin birliğinin korunmasından geçer. Yeni bir Anayasa içinde Kürtlerin varlığı ve dili kabul edilsin" dedi.
"SURİYE’DE MEHMETÇİĞİN BURNUNUN KANAMASINI İSTEMEYİZ"
Suriye topraklarında oluşabilecek tampon bölge ile ilgili konuşan Şeyh Ali şöyle devam etti:
"Türkiye veya başka ülkelerin ordularının Suriye’ye girmesi yanlıştır. Biz daha fazla kan dökülmesini istemiyoruz. Türk ordusu Suriye’ye geçerse bir Mehmetçiğin öldürülmesini istemeyiz. Bizim siyasetimiz budur. Türkiye kimin talebi üzerine Suriye’ye gelecek? Her şeyden önce IŞİD tehlikesi Türkiye sınırında ortadan kalkmalıdır. Türkiye koalisyon ile birlikte IŞİD’i Suriye’nin kuzeyinden ve içinden temizlemelidir. Türkiye’nin kendi başına bir şey yapacağını sanmıyorum. NATO ve kaolisyonla hareket etmesi iyidir. Bugün birinci öncelik IŞİD ve terör şebekelerinin ortadan kaldırılmasıdır, tampon bölge değil. Türkiye kumar oynamaz. Bu kumardır. Bir savaş durumu veya başka bir ülkenin sınırına geçmek durumu olursa, istesek de istemesek de kan dökülür. Biz Suriye Kürtleri olarak Türk ordusundaki bir Mehmetçiğin veya subayın burnu bile kanasın istemiyoruz. Türkiye YPG yaralılarına, insani yardımlara yol verirse ve kendi kontrolünde olursa bu çok iyi olacaktır."
KANTONLAR TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELİ DEĞİL
Baas rejiminin kuzey Suriye’den çekilmesinin ardından Kürt yönetimlerinin oluşan boşluğu doldurduğunu belirten Şeyh Ali, "Bunun adına Kanton dediler. Biz içinde değiliz. Ama buna objektif olarak bakıyoruz. Mesele bölgenin korunması ve idaresi meselesiir. Bu 3 kanton idaresinde Kürtler kendini idare etmesinde Türkiye için hiçbir tehlike yok. Kürt bölgelerinin Suriye’den kopma durumu yoktur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI