Sözleşmeli erler 3 bin 567 TL aylık maaş, 7 yılın sonunda askerden ayrılışta ise 70.6 bin TL ikramiye alacak.

Genelkurmay, “Kaynak ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak, Milli Savunma Bakanlığı'nca uygun görülmesi halinde, ilköğretim (ortaokul) mezunu olanlar da aynı esaslarla askerlik hizmetlerini tamamlamadan sözleşmeli er olabileceklerdir. Konuya ilişkin bilgiye başvuru kılavuzlarından ulaşılabilecektir..” açıklamasını yaptı.


Genelkurmay 13 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş/Er Kanununda yapılan değişikliğe ilişkin yazılı açıklamayla bilgi verdi. Bu kapsamda, ortaöğretim (lise) mezunlarının askerliklerini yapmadan sözleşmeli er olabilmelerine imkân sağlandığını belirten Genelkurmay, “Kaynak ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak, Milli Savunma Bakanlığı'nca uygun görülmesi halinde, ilköğretim (ortaokul) mezunu olanlar da aynı esaslarla askerlik hizmetlerini tamamlamadan sözleşmeli er olabileceklerdir. Konuya ilişkin bilgiye başvuru kılavuzlarından ulaşılabilecektir” açıklamasını yaptı.

Genelkurmay, halen silahaltında bulunan erbaş ve erlerden ortaöğretim mezunu olanların da sözleşmeli er olmak üzere başvuruda bulunabileceğini bildirdi. Sözleşmeli er olmak üzere seçilenlerin ön sözleşme imzaladıkları tarihten itibaren sözleşmeli erbaş/er olarak görev yaptıkları sürenin ay olarak üçte birinin yükümlülük süresinden düşürüleceğini belirten Genelkurmay şu bilgileri verdi:

“Silahaltında iken sözleşmeli er olmak üzere seçilenler için ise, ön sözleşme imzalamalarına (seçim aşamalarını başarılı olarak tamamlamayı müteakip eğitim birliklerine katılmalarına) kadar geçirdikleri sürenin tamamı askerlik hizmetinden sayılacak; bu durumda olanlar kalan yükümlülük sürelerinin üç katı süre ile görev yapmayı müteakip askerlik hizmetlerini tamamlamış sayılacaklar.”

Genelkurmay bunlara ek olarak, Sözleşmeli Erbaş/Er Kanunu'nda 31 Temmuz 2013 tarihinde yapılmış olan değişikliklerle sözleşmeli erbaş/er olarak yedi yıl görev yapanlardan ilgili mevzuat hükümlerine göre gerekli şartları sağlayanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolara atanmasına imkân sağlandığını hatırlattı.

Uzman erbaşlığa geçiş yaş sınırının 25'ten 29'a çıkarılarak sözleşmeli erbaş/er olanların uzman erbaşlığa geçiş imkânının genişletildiğini aktaran Genelkurmay, sözleşmeli erbaş/erlerin birinci derece kritik iller ile hudut birliklerinde görev sürelerini tamamladıktan sonra diğer birliklere atanmalarına olanak sağlandığını bildirdi.

Genelkurmay, sözleşmeli Er başvurularına Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın internet sitelerinden erişilebileceğini kaydetti.

Genelkurmay kısa bir “Kim Ne Kadar Maaş Alacak?” tablosu da hazırladı. Buna göre üçüncü hizmet yılında,  1’inci Derece Kritik İller olarak tanımlanan Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van’da görev yapan sözleşmeli erbaş ve erler 3 bin 342 TL maaş alacak. Diğer illerdekilere 2 bin 4 lira aylık ödenecek. Bu kişiler üçüncü hizmet yılında ayrılırlarsa 28 bin 463 TL ikramiye alacak.

7’nci hizmet yılında ise 1’nici Derece Kritik İller’de görev yapan sözleşmeli erbaş ve erlere 3 bin 567 TL maaş verilecek. Diğer illerdekiler 2 bin 229 TL maaş alacak. Bu kişiler yedinci hizmet yılında ayrıldıklarında 70 bin 648 TL ikramiye alacak.