Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını protesto ettikleri için İzmir'de gözaltına alınan 48 kişi arasında bulunan 5 çocuk hakkında savcılık, 'yeterli şüphe bulunmadığı ve demokratik hak olduğu' gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
Soma'da geçen 13 mayıs tarihinde meydana gelen maden faciasında 301 işçiyaşamını yitirdi. Olay tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de protesto edildi. 16 Mayıs tarihinde, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde toplanıp yürümeye başladıktan sonra polisin müdahale ettiği eylemde 48 kişi gözaltına alındı.
Haklarında soruşturma açılan 48 kişiden, 5 çocuk hakkında savcılık soruşturması tamamladı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Bülent Özer anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve 2911 sayılı kanun hükümlerine göre önceden izin alınmaksızın gösteri yapmanın anayasal bir hak olduğunu, bu hakkın nasıl kullanılacağının AİHM kararlarıyla belirlendiğini, silahsız ve saldırısız şekilde gösteri yapmanın bu haklar dahilinde olduğunu hatırlattı. Savcı, yaşı küçük olan ve suça sürüklenen çocuk olarak değerlendirilen G.A, Y.K., T.O., F.S. ile T.B. hakkında, 'yeterli suç şüphesi olmadığı, demokratik haklarını kullandıkları' gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
OLUMLU BAKIŞ AÇIŞI
Çocukların avukatlarından ve ÇHD adına soruşturmayı takip eden Dinçer Çalım kararla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gözaltına alınan 5 çocuk hakkında takipsizlik kararı verilmesi olumludur. Kararda 2911 sayılı yasaya bir aykırılık görülmediği belirtilmiş. Son derece olumlu bir bakış açısı. Zira sokak gösterilerinin demokratik hak kullanımı olarak görülmesi anayasaya ve yasaya da uygundur. İşçi katliamları karşısında duyarsız kalmayan ve tepkilerini demokratik yollardan sokakta gösteren yurttaşlar ve gençler hakkında soruşturma açılması hatalıydı. Soma katliamının ana davasının görüldüğü bu günlerde, bu takipsizlik kararı yerindedir. Halkın adalet isteği soruşturmalarla zaten bastırılamazdı. Bu kararla bu sokak gösterisinin adalet talebinin dile gelmesi olduğu tescillenmiştir. Bu nedenle karar anlamlıdır."
Diğer 39 şüpheli hakkında ise soruşturmanın sürdüğü belirtildi.