Yüksel KOÇ /  İSTANBUL, () GALATASARAY  Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında 21 Kasım 2014 tarihinde oynanan THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko Ivkoviç'in hayatını kaybetmesine ilişkin 7 kişinin yargılanmasına devam edildi. Esas hakkındaki mütalaasını veren savcı, tutuksuz yargılanan 6 sanığın beraatini, tutuklu yargılanan Kadri Aktaş’ın da “Haksız tahrik altında adam öldürme” suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Kadri Aktaş ile tutuksuz yargılanan Volkan Sarı ve Yusuf Velioğlu ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmada, maktul Marko Ivkoviç'in ablası Bojana Jankelic ve eşi ile Sırbistan'ın İstanbul Başkonsolosu Sandra Vujinovic de hazır bulundu.

SAVCI 18 YIL İSTEDİ

Duruşma Savcısı İbrahim Baytekin esas hakkındaki mütalaasında, dosyada yer alan CD içerisindeki görüntülerde maktul Marko Ivkoviç ile sanık Kadri Aktaş'ın aynı karede bulunduklarını hatırlattı. Görüntüde, sanık Aktaş’ın elinde bir cisim bulunduğuna dair tespitlerin yapıldığını, sanık Aktaş'ın tüm aşamalarda elinde bıçak olduğuna dair savunma yaptığını belirtti. Savcı Baytekin, hazırlık ile sorgu aşamasında sanığın kendisine yönelik gerçekleşen yumruklu eylem nedeniyle elindeki bıçağı kendisine yumrukla vuran şahsa salladığı ve maktule ait kanın sanığın kıyafetinde bulunduğunu hatırlattığı mütalaasında, “Dosya kapsamındaki delillerin içeriğine göre sanık Kadri Aktaş, bıçakla kavgaya katıldı ve kendisini darp eden maktule yönelik olarak elde edilemeyen bıçağı kullanmak suretiyle haksız tahrik altında kasten öldürme'' suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını ve tutukluluk halinin devamını istedi.
Savcı Baytekin, tutuksuz sanıklar Çağatay Hız, Yusuf Velioğlu, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız, Volkan Sarı ve Serhan Yücel Aydoğmuş hakkında da sanık Kadri Aktaş'ın eylemine iştirak gerekçesiyle dava açıldığını belirterek, “Bu sanıklar için üzerilerine atılı suçlamaya yönelik somut delil bulunmadığından ayrı ayrı beraatlerine” karar verilmesini talep etti.
Sanık Kadri Aktaş'ın avukatı Serdar Öktem, mütalaa ile ilgili savunmalarını hazırlanmak için süre isteyerek, müvekkilinin tahliyesini dile getirdi. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Kadri Aktaş'ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Mahkeme, tarafların esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarını hazırlamaları için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve Sırbistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nun müşteki olarak yer aldığı iddianamede, 21 Kasım 2014'te Zeytinburnu'ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu'nda Galatasaray ile Kızılyıldız takımları arasında basketbol maçı olduğu, maç öncesinde her iki takımın taraftarları arasında olaylar çıktığı belirtiliyor.

İddianamede, polislerin olayı yatıştırmasından sonra sanıklar Kadri Aktaş, Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu'nun da aralarında bulunduğu bir grubun, maktul Marko Ivkoviç ile yanındakilere saldırdıkları anlatılıyor. Olay sırasında Marko Ivkoviç isimli sırp taraftarın Kadri Aktaş’a yumruk attığı, Kadri Aktaş’ın da elinde bulunan ve ele geçirilemeyen bıçak ile haksız tahrik altında Ivkoviç’i kasten öldürdüğü belirtiliyor.

Diğer sanıklar Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu'nun ise maktul ile yanındakilere saldırdıkları belirtilen iddianamede, bu 6 sanığın "kasten öldürmeye iştirak" ettiklerinin tespit edildiği kaydediliyor. Maktul Ivkoviç’e ait kan lekesinin Kadri Aktaş'ın pantolonunda bulunduğu ifade edilen iddianamede, Kadri Aktaş, Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu hakkında "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.